+381 11 32 88 978 Knez Mihailova 21a, Beograd, TC Milenijum

Vazne vesti

UPLAĆENA SREDSTVA ZA NEREALIZOVANE ARANŽMANE IZ 2020.

Svi putnici koji imaju uplaćena putovanja, delom ili u celosti, a koja se nisu realizovala zbog epidemije COVID19, treba da zatraže POTVRDU O ZAMENSKOM PUTOVANJU koja prema NOVOJ UREDBI VLADE RS važi do kraja 2022. godine. Iznos koji su putnici uplatili moći će da iskoriste za zamensko putovanje do kraja 2022. godine, kako je to i regulisano Uredbom Vlade Republike Srbije. Prvobitno je Uredbom bilo predviđeno važenje do kraja 2021. godine, međutim zbog nastavka pandemije, doneta je NOVA UREDBA kojom su POTVRDE ZA ZAMENSKA PUTOVANJA produžene do kraja 2022. godine.

Prevashodno, potvrda o zamenskom putovanju važi isključivo za putovanje koje je uplaćeno, ali u dogovoru sa turističkom agencijom, putnik može zatražiti da iskoristi uplaćena sredstva za neko drugo putovanje, ukoliko je tako nešto u datom trenutku moguće! UKOLIKO se uplaćeni novac ne iskoristi do kraja 2022. godine, povrat uplaćenih sredstava će krenuti od 1.2.2023.godine.

Link Uredbe Vlade RS: https://www.paragraf.rs/propisi/uredba-o-ponudi-zamenskog-turistickog-putovanja-vanredno-stanje.html

---------------------------------------------------------------------------------

COVID-19 USLOVI PUTOVANJA

Videli ste putovanje kod nas za npr. Francusku u aprilu i odmah bi ste i da saznate kako se sa ove distance (januar, februar) može putovati na odabranu destinaciju, odnosno koji su uslovi ulaska naših državljana? 

Odgovor na to pitanje svakako i vi imate sa ove distance! A naše znanje se bazira isključivo na proverenim PISANIM (dakle ne USMENIM), informacijama! I do takvih informacija i mi dolazimo baš onako kako i vi odmah možete doći!

SAMO KLIKNITE NA SLEDEĆI LINK I PRONAĐITE DRŽAVU KOJA VAS INTERESUJE:

https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje

Svakako, mi u turizmu moramo sve ranije da isplaniramo, te naši aranžmani moraju biti barem 30 dana pre polaska objavljeni.

Svakako je veoma logično i pitanje šta se dešava po povratku sa putovanja iz inostranstva? Prema odlukama Kriznog štaba RS neophodno je da imate potvrdu o izvršenoj kompletnoj vakcinaciji, a ukoliko niste vakcinisani, obavezan je PCR test (dakle, antigenski test NE!), ili kućna izolacija! To da li u praksi zaista i važi je jedno, a potpuno je drugo ono što piše da je obaveza!

Šta se dešava kada neko uplati aranžman, a u međuvremenu se promene uslovi putovanja (zatvaranje granica, ograničavanje putovanja, vanredno stanje i sl.), kao i šta se dešava ukoliko se neko pred putovanje testira i pozitivan je na COVID19?

U tom slučaju, vrši se povrat uplaćenog novca i to u roku od 15 - 30 dana u zavisnosti od uplaćenog aranžmana. Zašto se toliko čeka i zašto se novac ODMAH ne isplati putniku? Logično je da turistička agencija sve mora unapred da isplati za svako putovanje i svaku grupu (hoteli, vodiči, prevoznici). I potpuno je logično da ukoliko se situacija naglo promeni, put se otkaže, da se upućuju zahtevi hotelima i prevoznicima da se izvrši povrat novca. I ništa ne može, naravno, da ide automatski! Potrebno je i vreme da se sve to odradi.

ZEMLJE EVROPSKE UNIJE (ne sve; većinom) PRIZNAJU SAMO "ZAPADNE VAKCINE" (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna). Kineska vakcina "Sinofarm" - većinom se traži da pored primljene dve doze, obavezno mora biti primljena treća doza neke od "zapadnih vakcina". Ruska vakcina "Sputnik V" - većina zemalja EU ne priznaje ovu vakcinu, i ne priznaje sertifikate sa dve primljene doze Sputnjika + treća doza neke od "zapadnih vakcina". Konsultujte gornji link Ministarstva inostranih poslova za svaku zemlju pojedinačno koja vas interesuje.

Za putovanje u zemlje EU morate imati valjan EU Kovid sertifikat koji možete nabaviti putem sajta eUprave (https://euprava.gov.rs/usluge/6962). Kovid sertifikat podrazumeva kompletnu vakcinaciju (2 ili 3 doze; ako je prošlo više od 6 meseci od prijema druge doze, neophodna je i treća doza) ILI potvrdu o preležanom Kovidu (važnost od 30/45 dana pre putovanja, do maksimum 6 meseci - svaka zemlja ima svoje uslove; konsultujte sajt Ministarstva inostranih poslova za željenu zemlju). Potvrde o preležanom Kovidu se najverovatnije više neće uvažavati u zemljama EU.

Većina zemalja EU pored Kovid sertifikata za ulazak na svoju teritoriju zahteva i dodatni test; PCR ili antigenski (brzi/rapid test). Ovo će sasvim sigurno biti praksa svih u narednih minumum 6 meseci. Gde treba koji test za ulazak, konsultujte gore dat link Ministarstva inostranih poslova za željenu destinaciju.

PREPORUKA: nemojte konsultovati TV ukoliko želite da putujete. Konsultujte sebe da li ste spremni da pod ovakvim okolnostima to uradite i da sebi priuštite nezamenljivo zadovoljstvo koje svako putovanje pruža! SREĆAN PUT!


smrtovnice Osmrtnicesmrtovnice Osmrtnice