+381 11 32 88 978 Knez Mihailova 21a, Beograd, TC Milenijum

PUTOVANJE U JORDAN - SAVETI I INFORMACIJE


cena od: 0 €


JORDAN – SAVETI

Za putovanje u Jordan je potrebna priprema kako bi samo putovanje bilo bez iznenađenja.

VALUTA - Prvo je potrebno znati da se radi o dosta skupoj destinaciji. Lokalna valuta je Jordanski dinar JOD, a odnos je 1 JOD iznosi oko 1,3 EUR, odnosno 1 EUR je oko 0,7 JOD. Isti je gotovo (trenutno) i odnos JOD i USD, ali se više isplati na putovanje nositi američke dolare jer u mnogim prodavnicama možete slobodno plaćati u dolarima. Preporučujemo i korišćenje platnih ili kreditnih kartica („Master“ ili „Visa“). Ne preporučujemo da putem kartica na bankomatima uzimate gotovinu jer je provizija po transakciji 5 JOD. Tokom našeg boravka u pustinji, morate imati gotovinu kod sebe, nigde se ne primaju kartice. Preporučujemo da prvog dana boravka u Madabi u menjačnici promenite barem 200 evra/dolara u jordanske dinare. Sve što vam ostane od JOD možete zameniti u dolare ili evre u menjačnicama na aerodromu u povratku.

STRUJA - Napon je 220 V kao i kod nas, ali je potrebno znati da će vam za korišćenje struje u hotelima biti potreban adapter (kvalitetniji, ne kineski). Utičnice su uže nego kod nas, te mnogi punjači i naši električni uređaji ne mogu da se prikopčaju na njihove utičnice. Preporuka je univerzalni adapter: 
https://www.computerland.rs/product/adapter-eu-us-au-uk-utikac-univerzalne-uticnice/21239/ 

HRANA - Restorani su gotovo na svakom koraku, cene su slične cenama u beogradskim restoranima, te vam za jedan obrok treba oko 15 eur. Naravno, nema svinjetine, ali zato ima govedine, teletine, jagnjetine, piletine i specijaliteta od mesa kamile. Jordanci najviše jedu jela od humusa, falafel, povrće. Često se upotrebljava orijentalni miks začina koji ne odgovara našem ukusu. Kada naručujete, kažite slobodno konobaru da želite jelo bez dodatih začina. Uglavnom im je hrana veoma ukusna.

PIĆE - Alkohol je redak u Jordanu, jer ste ipak gost u jednoj muslimanskoj zemlji. Može da se nađe u pojedinim kafeima i restoranima, i dosta je skup. Recimo pivo 0,33 se kreće od minumum 5 JOD, čaša vina je oko 7 JOD. Preporučujemo ceđene, sveže sokove, pre svega sok od nara koji je izuzetan. Svakako, Jordanci pripremaju i tursku kafu koja je po malo čudna nama jer se pravi od zrna „Arabica“ kafe koja „vuče“ malo na kiselo + se dodaje obavezno začin. Dobar espreso retko gde možete popiti.

ŠOPING - Ne nadajte se previše šopingu u Jordanu! Konfekcijski i modni brendovi su rezervisani samo za šoping centre, i cene su izuzetno visoke, tako da vam je jeftinije da šopingujete u Parizu. Preporučili bi smo vam da u Jordanu kupite tradicionalnu arapsku maramu (veoma praktično za posetu pustinji). Svakako kupite orijentalni parfem u nekoj od parfimerija, začine, neke slatkiše u formi baklave i sl. Suvenire možete kupiti tokom posete Petri.

ČISTOĆA - Jordanci se ne mogu pohvaliti sa čistoćom. Na svakom koraku se nalazi đubre, čak i unutar turističkih lokaliteta. Hoteli takođe imaju problem sa čistoćom, te vam svakako preporučujemo da ponesete vaše peškire za telo i lice.

ODEĆA - U novembru i februaru mesecu kiša je retka, a temperature su u ovom periodu gordine prijatne (hladnija jutra i večeri, a tokom dana od 15-20 ̊C. Tokom posete pustinji preporučuje se marama kojom ćete pokriti glavu i usta zbog peska. Obuća mora biti pre svega udobna, preporuka su duboke cipele / kožne patike. Tokom posete Petri i pustinji Vadi Rum ima dosta hodanja! Ženama se ne preporučuje da se oblače izazovno, jer takav način oblačenja zbog arapske kulture može biti neprijatan za ženu. Duže suknje, odnosno pantalone se preporučuju. Uske helanke i sl. što preterano pokazuje obline tela, se ne preporučuju!

JORDAN PASS - U sebi sadrži neophodnu vizu za naše građane, kao i ulaznice za preko 40 turističkih atrakcija u Jordanu. Na našem putovanju ćete moći da ga iskoristite za sledeće lokalitete koji se posećuju: lokaliteti u Madabi (sem crkve), taksa za turiste za posetu pustinji Vadi Rum, arheološki lokalitet Džeraš. Jordan Pass se uz izlete uplaćuje u agenciji i agencija ga pribavlja za vas.

BAKŠIŠ je nešto što je u arapskom svetu i zemljama uobičajeno. Naši ljudi nisu navikli da daju bilo kome, sem konobaru, bakšiš, ali je potrebno znati da se u arapskim zemljama smatra veoma nekulturnim ukoliko ljubaznost ne nagradite sa simboličnom sumom novca. Tako da znate da kada vam ispred svakog hotela u koji stignete osoblje hotela pomaže sa vašim prtljagom iz autobusa, da to treba nagraditi bakšišom. Obično se daje 1 JOD za ovakvu vrstu ljubaznosti. Često zaboravljamo da ovakav običaj nije samo ustaljen u arapskim zemljama, svi smo gledali američke filmove pa ćemo se i prisetiti scena sa bakšišom za ljubaznost hotelskog osoblja oko prtljaga.

NIJE UKLJUČENO U CENU ARANŽMANA I PLAĆENOG JORDAN PASS-a?

  • Ulaznica za crkvu u Madabi 1 JOD
  • Ulaznica za lokalitet planina Nebo 3 JOD
  • Ulaznica za Vitaniju 12 JOD
  • Bakšiš za našeg vozača i lokalnog vodiča - na kraju putovanja se daje 20 USD/EUR (dakle ukupno za obojicu ova suma za sve vreme našeg boravka i njihovu ljubaznost)

ON-LINE PRIJAVA TURISTA za ulazak u Jordan je obavezna, i agencija će to uraditi za svoje putnike 24 sata pre ulaska u zemlju.

MEĐUNARODNO PUTNO OSIGURANJE je obavezno na osiguranu sumu od 30.000 eur. Cena osiguranja iznosi za odrasle od 18 do 70 godina 1600 dinara, za decu do 18 godina 1000 dinara i za starije od 70 godina 3200 dinara. Osiguranje možete dobiti u vašoj agenciji.

KOLIKO VAM JE NOVCA POTREBNO ZA OVO PUTOVANJE?

Naravno, to je sasvim individualno, ali da bi ste isplanirali vaš budžet, evo prikaza:

  • Prosečna cena jednog obroka je 15 eur - računajte po danu da vam toliko treba, dakle za naš boravak oko 120 eur za jelo
  • Suveniri - oko 20 eur
  • Ulaznice koje nisu uključene i bakšiš: 45 eur
  • Kafe, osveženja: oko 70 eur
  • UKUPNO OKO 300 eur
smrtovnice Osmrtnicesmrtovnice Osmrtnice