+381 11 32 88 978 Knez Mihailova 21a, Beograd, TC Milenijum

SAUDIJSKA ARABIJA - POTPUNO JEDINSTVENO - 5 DANA AVIONOM - RIJAD + MASMAK + KINGDOM TOWER + DŽEDA + AŠIKARA - 8. OKTOBAR & 22. OKTOBAR 2024.


cena od: 850 €


5 dana avionom │ 4 noćenja │ EKSKLUZIVNA PONUDA

8. – 12. OKTOBAR 2024.  &  22. – 26. OKTOBAR 2024.

Saudijska Arabija se brzo razvija kao turistička destinacija, ali treba imati na umu da je ovo zemlja koja je veoma privržena svojoj tradiciji, te tako i ima pravila ponašanja kojih su se dužni pridržavati i posetioci. Žene turisti mogu slobodno da se kreću isključivo u pratnji muškarca, pristojno obučene, sa prekrivenim kolenima i ramenima, a preporuka je i marama preko kose. Fizički kontakti na javnom mestu između muškarca i žene nisu preporučljivi. Kada ova osnovna pravila usvojite, spremni ste za avanturu! Neviđenu!

Saudijska Arabija (Kraljevina Saudijska Arabija), je najveća država Arapskog poluostrva u jugozapadnoj Aziji. Tempo života u ovoj zemlji je znatno spor, a vreme se računa po Hidžri kalendaru. Saudijska Arabija na zapadu izlazi na Crveno more, a na istoku na Persijski zaliv, i od Srbije je udaljena 4005 km. Zvanična valuta je saudijski rijal, religija islam, glavni grad je Rijad, a vladar kralj.  Turisti ističu da je reč o bogatoj državi koja je vodeći svetski izvoznik nafte, ali najveći deo zemlje zauzima pustinja. Vlada mišljenje da Rijad karakterišu interesantne znamenitosti, zbog čega ga turisti često posećuju. Stanovništvo je izuzetno prijatno. Alkohol je naravno zabranjen!

Saudijska Arabija je najveća zemlja na svetu bez reka. "Riyadh camel market" je jedna od najvećih pijaca na svetu na kojoj se prodaje i do 100 kamila dnevno. Prvi kafići su otvoreni sredinom 15. veka u Meki. Prema strogim zakonima islama, kafa je zabranjena jer je to stimulant. Kralj Saudijske Arabije je osmi najmoćniji čovek na svetu prema časopisu „Forbs“. Emigranti čine više od 30% stanovništva Saudijske Arabije. Meso kamile je najdragocenije u ovoj zemlji, te ćete imati prilike i da probate brojne specijalitete od njega. Poznato je da je Saudijska Arabija centar islama sa najsvetijim mestima ove religije Mekom i Medinom. Više od 95 posto površine zemlje je pustinja ili polu-sušna površina. Tu se nalazi i najveća pustinja na svetu - Al Nafud.

Program putovanja:

1. dan putovanja, utorak   Polazak iz Beograda ka Budimpešti sa transferom (mini-bus/kombi) oko 03.00h ujutro (Sava centar). Putovanje preko Novog Sada i Subotice. Transfer do aerodroma „Ferenc List“ kod Budimpešte. Po dolasku sledi prijava za let kompanije „WizzAir“. Let za glavni grad Saudijske Arabije Rijad u 11.45h. Sletanje na međunarodni aerodrom u Rijadu u 18.00h po lokalnom vremenu (let traje oko 5 sati). Nakon obavljanja pasoške i carinske kontrole sledi transfer do hotela. Smeštaj. Odmor. Noćenje.

2. dan putovanja, sreda   Doručak. Polazak u 10h u organizovani obilazak Rijada. Prvo ćemo posetiti Nacionalni muzej, najboljeg načina da se počne priča o ovoj neobičnoj zemlji. Nakon obilaska muzeja, uputićemo se do istorijskog centra grada. Posetićemo tvrđavu „Al Masmak“, građenu 1865., koja se danas smatra mestom rođenja savremene saudijske države. Potom ćemo obići obližnji souk „Al-Zal“, jednu od najstarijih tradicionalnih tržnica u zemlji. Otićićemo i do nebodera „Kingdom“, na vrhu kojeg se nalazi „skybridge“, odlično mesto za posmatranje grada iz ptičije perspektive. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan putovanja, četvrtak   Doručak. Slobodno vreme, ili polazak na poludnevni fakultativni izlet do starog sela Ushaiger, beduinskog uporišta na putu za Meku, starog više od 1500 godina. Danas je to „heritage village“, istorijsko mjesto u kojem je prikazano nasleđe saudijske nacije. Smešten je na oko 2,5 sata vožnje od Rijada, u srcu regije Najd. Divni Ašikaru i danas živi svojim usporenim tempom prošlih vremena. Uske uličice, maslinjaci i plantaže palminih datula neki su od tipičnih prizora sa kojima ćete se susresti. Ručak u lokalnom restoranu. Povratak u Rijad u hotel u popodnevnim satima, slobodno vreme. Noćenje.

4. dan putovanja, petak   Doručak. Slobodno vreme, ili polazak na celodnevni fakultativni izlet za Džedu. Na izlet idemo avionom. Sledi transfer do aerodroma, prijava za let i let za najlepši grad Saudijske Arabije Džedu (let traje 2 sata). Grad se nalazi na obali Crvenog mora i predstavlja ekskluzivno letovalište sa raskošnim palatama, modernim hotelima, ali i starim gradom. Po dolasku sledi odlazak do Al Balade, starom jezgru grada iz 7. veka. Al Balad se zbog svoje važnosti danas nalazi na UNESCO-voj listi. Predah tokom obilaska ćemo napraviti u jednom od kafea, gde ćemo se osvežiti poznatim lokalnim čajem koji se meša sa mlekom i različitim biljem. U Džedi se nalazi i nekoliko poznatih džamija, među kojima je i džamija Al Ma'amar. Obilazak fontane kralja Fahda, 200 metara visokog vodoskoka koji dominira gradom. Šetnja obalskom promenadom, skoro 30 kilometara dugim „Cornicheom“, popularnom rezidencijalnom i rekreativnom zonom grada. Slobodno vreme za uživanje. Povfatak u Rijad nakon nekih 6 sati boravka u Džedi. Planirano vremepovratka avionom je do 22h. Noćenje.

5. dan putovanja, subota   Doručak. Odjava iz soba do 10h. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, šetnju, šoping, posetu pijacama,... Transfer iz hotela u 15.30h ka aerodromu. Po dolasku sledi prijava za let kompanije „Wizz“ za Budimpeštu. Let za Budimpeštu u 18.50h. Sletanje u Budimpeštu u 23.25h. Transfer ka Beogradu. Povratak u Beograd oko 9h ujutro u nedelju. Kraj putovanja.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI

redovna cena 950 €

snižena cena 850 €

USLOVI PLAĆANJA: DINARSKA PROTIVVREDNOST PO SREDNJEM KURSU NBS.

 • Gotovinski – uplata minimum 50% na ime rezervacije, ostatak 15 dana pre polaska;
 • Čekovima građana – minimum 70% od cene aranžmana se uplaćuje pre polaska, ostatak čekovima u 3 jednake mesečne rate;
 • Platnim i kreditnim karticama.

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • Povratnu avionsku kartu na relaciji Budimpešta – RIJAD - Budimpešta avio-kompanije „WizzAir“ sa uključenim aerodromskim taksama, TSC-om, ručnim prtljagom do 10 kg (isključivo ranac!)
 • 4 noćenja sa doručkom u hotelu sa 4* u Rijadu (doručak je tipa samoposluživanja, kontinentalni)
 • Transfer mini-bus/kombi na relaciji Beograd-aerodrom Budimpešta-Beograd
 • Transfer na destinaciji aerodrom Rijad-hotel-aerodrom Rijad
 • Smeštaj u 1/2 ili 1/2+1 sobe sa kupatilom (1/2 sobe su dvokrevetne sa jednim francuskim ležajem ili sa dva odvojena ležaja; 1/2+1 sobe su dvokrevetne sa jednim francuskim ležajem ili sa dva odvojena ležaja + treći pomoćni ležaj koji je manjih dimenzija i može ugrozi komfor trećoj osobi)
 • Obilaske prema programu uz tumačenje turističkog vodiča – Rijad City Tour
 • Usluge turističkog vodiča
 • Organizacione troškove

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • Individualne troškove, ulaznice za muzeje i druge turističke objekte i sve ostalo što nije obuhvaćeno cenom aranžmana (uključujući i ulaznice potrebne tokom Rijad City Tour – 35 USD po osobi, ukupno)
 • Obavezno međunarodno putno osiguranje sa pokrićem 30.000 € (može se dobiti u agenciji pre samog putovanja po ceni od 1.000 dinara za osobe 70-, odnosno oko 2.000 dinara za osobe 70+)
 • DOPLATA ZA DODATNI PRTLJAG: OKVIRNE CENE!!! 10kg kabinskog prtljaga (mali kofer 20*30*40cm) 80 €; 10 kg predati/redovni prtljag 100 €; 20kg predati/redovni prtljag 150 €; 26kg redovni/predati prtljag 185 € - CENE SU IZ SISTEMA NA DAN OBJAVLJIVANJA PROGRAMA – UKOLIKO VAM TREBA DODATNI PRTLJAG U TOM TRENUTKU VAM SAOPŠTAVAMO CENU IZ SISTEMA I U TOM TRENUTKU GA U CELOSTI PLAĆATE!
 • Obavezna turistička viza za Saudijsku Arabiju koja se pribavlja „on-line“ 15 dana pre putovanja i trenutno košta oko 100 € – putnici je sami pribavljaju putem linka: https://ivisa.govassist.com/saudi-arabia?utm_source=govassist_ivisa_partner_site&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAt5euBhB9EiwAdkXWO5y5Jg9260d8XTw2-D51sdfT7v056XIn6qe0DeKMXH65kgl2tx2dkBoCYEYQAvD_BwE

Plaćanje se vrši karticom. Ukoliko se putnik ne snalazi sa „on-line“ i kartičnim plaćanjem, može zatražiti od agencije da za njega kupi vizu, ali u tom slučaju agencija kao pravno lice mora na osnovnu cenu dodati i PDV 20%.

 • Doplata za jednokrevetnu sobu – 350 € (isključivo na upit)
 • Obavezna turistička taksa koja iznosi 40 € – plaćanje na licu mesta
 • Fakultativni izleti navedeni u programu (minimum za realizaciju izleta je 15 prijavljenih osoba; obavezna je prijava za izlete u agenciji 15 dana pre polaska na putovanje; plaćanje se obavlja na licu mesta u američkim dolarima):
 • Poludnevni izlet za seoce Ašikar sa uključenim ručkom – 100 USD
 • Celodnevni izlet sa uključenim avionskim kartama za Džedu – 250 US


OPIS SMEŠTAJA:

HOTEL „Grand Plaza Hotel - Gulf Riyadh“ 4* ili sličan https://www.ewaahotels.com/en/home.html

Hotel se nalazi oko 5 km od centra Rijada, ultra-moderan, podređen potrebama savremenog turiste. Poseduje lobi sa dnevnim boravkom, aperitiv bar, recepciju otvorenu 24 sata, onfo-pult, zatvoreni bazen, restoran za posluženje obroka, WiFi konekciju... Sobe su standard kategorije, sa kupatilom(tuš/wc), fenom za kosu, mini-bar, klima uređaj, TV Cab.

smrtovnice Osmrtnicesmrtovnice Osmrtnice