+381 11 32 88 978 Knez Mihailova 21a, Beograd, TC Milenijum

MONGOLIJA - SPECIJAL - FESTIVAL NADAM - ZEMLJA DŽINGIS KANA - 9 DANA - 8. JUL 2024.


cena od: 1990 €


MONGOLIJA - Zemlja Džingis Kana

NACIONALNI FESTIVAL NADAAM + GOBI PUSTINJA  │   SPECIJAL!

9 dana avionom, 7 noćenja   │   8. - 16. jul 2024.

Ogromna zemlja stišnjena između Rusije i Kine u centralnoj Aziji. Svima nama je ova zemlja poznata po slavnom i velikom osvajaču Džingis Kanu koji je za svega 25 godina uspeo osvojiti toliku teritoriju kakvu nisu uspeli Rimljani za 400 godina.

Svirepa klima pustinje Gobi, nomadski narod sviknut na teške uslove života i bespuća, nekada moćni i ratoborni, danas miroljubivi. Nekada mnogobrojni, a danas ih ima svega 3 miliona, odnosno svega 2 stanovnika po km². Zemlja čudesa, nedokučiva, tajnovita... Zemlja koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Po prvi put na našim prostorima vam predstavljamo Mongoliju na ovakav način. Putujemo u zemlju Džingis Kana u vreme održavanja fantastičnog nacionalnog festivala „Nadaam“. Uživaćemo u autentičnim konjičkim trkama, streličarstvu i rvanju. Vratićemo se u prošlost kada su Mongoli predstavljali najveću pretnju čitavom svetu.

Ime Ulan Batora, glavnog grada Mongolije, prevedeno je kao “crveni heroj”. Na teritoriju ovog grada nalazi se sveta planina u čijem je podnožju Džingis Kan uvežbavao svoju vojsku.

Mongolsko Carstvo, koje je utemeljio Džingis-kan, bilo je najveće carstvo u istoriji čovječanstva, rasprostranjena na jednom kontinentu. Ova supersila zauzimala je 22% zemljine površine.

Gobi pustinja je treća po veličini pustinja na planeti zemlji. Neverovatna u svemu, a pre svega u temepraturnim ekstremitetima. Crvena pustinja sa fantastičnim dinama noću izgleda nestvarno kada milioni zvezda postave svoju scenografiju iznad nje.

Tokom naše specijalno skrojene ture obićićemo sve ono pto bi svaki gost ove fantastične zemlje trebao da vidi. Drevnu prestonicu Karakorum, pustinju Gobi sa njenim dinama, posetićemo jednu nomadsku porodicu i noćićemo u tradicionalnim mongolskim jurtama. Ovo putovanje je zaista putovanje za sećanje!

Program putovanja:

1. dan/2. dan, ponedeljak/utorak 8./9.  jul 2024.   BEOGRAD – ISTANBUL – ULAN BATOR

Sastanak na beogradskom aerodromu u 07.00h ujutro. Prijava za let sa kompanijom „Turkish Airlines“ za Istanbul. Let u 09.20h. Sletanje u Istanbul u 12.05h po lokalnom vremenu. Pauza na aerodromu između letova od 6h i 25 minuta. Let za Ulan Bator sa mongolskom avio-kompanijom u 18.10h. Let u trajanju od 8 sati. Sletanje na međunarodni aerodrom „Džingis Kan“ u 07.10h ujutro, u utorak 9. jula, po lokalnom vremenu. Nakon obavljanja pasoške kontrole i carinskih formalnosti sledi transfer ka centru ULAN BATORA. Osnovno panoramsko upoznavanje sa mongolskom prestonicom tokom kojeg ćemo videti: Ogromni trg Sükhbaatar - mesto oko kojeg su neke od najistaknutijih zgrada u gradu (Parlament, statua Džingis Kana...), Buda park sa najvećom statuom stajećeg Bude na svetu,... Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

3. dan, sreda 10. jul   ULAN BATOR   Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti, ili polazak na poludnevni fakultativni izlet do Zimske palate – poslednje i jedine sačuvane palate mongolskih kraljeva. Dvorski kompleks čine glavna zgrada i šest hramova. Videćemo privatne odaje poslednjeg mongolskog vladara Bogd Kana. Nakon obilaska ovog kompleksa, odlazimo do najvećeg budističkog samostana u Mongoliji, Gandantegchinlin, odnosno samostan Gandan. Veliki kompleks sa glavnim hramom, divnom ulaznom kapijom, stupom, statuama božanstava urađenim u pozlati,... Na kraju današnjeg dana odlazimo do najveće konjičke statue na svetu, naravno radi se o spomeniku osnivaču mongolsog carstva, Džingis Kana. Statua visoka 40 metra od nerđajućeg čelika sa ogromnim postamentom u kojem se nalazi čak kongresni cenatr, nalazi se oko 55 km od Ulan Batora, na obali reke Tul. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan, četvrtak 11. jul   ULAN BATOR / FESTIVAL NADAAM   Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti, ili celodnevna fakultativna poseta čuvenom nacionalnom festivalu Nadam. Ovaj festival se nalazi pod zaštitom UNESCO. Na mongolskom jeziku reč „nadaam“ označava zabavu, odnosno igru. Reč je o ratničkim veštinama koje reprezentuju veštine nomada poput jahanja, rvanja i streličarstva po kojem su Mongoli poznati širom sveta. Festival se održava na nacionalni praznik nezavisnosti. Otvaranje festivala i prvi festivalski dan su rezervisani za veštine rvanja. Ceremonija otvaranja i rvački turnir se održavaju na stadionu „Tuv Tsengeldekh“. U pauzi ćemo imati tradicionalni ručak „Nadaam khuushuur“ (testo punjeno mesom i prženo u ulju). Popodne ćemo prisustvovati turniru streličara koji će nas vratiti u ona davna vremena slavnog Džingis Kana. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5. dan, petak 12. jul   ULAN BATOR – DOLINA KHUI DOLOON KHUDAG – NACIONALNI PARK KHUSTAI - DOLINA REKE TUL   Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak zemljanim putem do prostrane doline Dolun gde će biti održana tradicionalna trka konja. Nezaboravan doživljaj svakako u kojem ćemo uživati gledajući virtuozno jahanje konja čak i od strane malih dečaka. Ručak. Odlazak do Nacionalnog parka Kustai u kojemse nalaze krda divljih „takhi“ konja – ovo je jedino mesto na zemlji gde još uvek žive potpuno divlji konji. Odlazak do jednog malog nomadskog naselja, odnosno nomadske porodice kog koje ćemo biti gosti u njihovoj jurti. Večera sa nomadima i nakon večere odlazak konjima na jednočasovnu turu dolinom reke Tul gde ćemo uživati u nestvarnom dodiru sa majkom prirodom. Povratak i noćenje u privatnom smeštaju – kod nomada.

6. dan, subota 13. jul   KARAKORUM / PUSTINJA GOBI     Doručak. Vožnja ka istorijskoj prestonici Mongolije Karakorumu, prestonom gradu Džingis Kana. Nakon propasti mongolskog carstva, zemlju zauzimaju Kinezi i ruše Karakorum. Na mestu ovog slavnog grada izgrađen je prvi budistički manastir u Mongoliji. Poseta Erdene Zuu manastirskom kompleksu i Muzeju Karakoruma. Smeštaj u turističkom kampu. Večera. Noćenje.

7. dan, nedelja 14. jul   KARAKORUM      Doručak. Poseta tradicionalnoj nomadskoj porodici gde ćemo se upoznati sa načinom života nomada u Mongoliji koji se nije puno menjao kroz vekove. Povratak u Karakorum. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

8. dan, ponedeljak 15. jul   KARAKORUM – ULAN BATOR   Doručak. Polazak ka Ulan Batoru. Vožnja od oko 6 sati sa pauzama. Dolazak u Ulan Bator i smeštaj u hotel. Odmor. Slobodno vreme. Noćenje.

9. dan, utorak 16. jul   ULAN BATOR – ISTANBUL – BEOGRAD   Rana odjava iz hotela i transfer na aerodrom. Let za Istanbul u 08.00h. Sletanje u Istanbul u 12.30h po lokalnom vremenu (let do Istanbula traje 9,5 sati). Čekanje u Istanbulu 6h i 20’. Let za Beograd u 18.50h. Dolazak u Beograd u 19.30h. Kraj putovanja.

 

CENA ARANŽMANA PO OSOBI

SPECIJALNA CENA ZA UPLATU AKONTACIJE OD 1000 € DO 20.10.2023. 1.990 €

SPECIJALNA CENA UZ UPLATU AKONTACIJE OD 1000 € DO 20.11.2023. 2.290 €

REDOVNA CENA UZ UPLATU AKONTACIJE OD 1000 € POSLE 20.11.2023. 2.590 €

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • Avionski prevoz prema programu sa jednim presedanjem u Istanbulu, sa uključenim svim aerodromskim taksama, ručnim prtljagom (ranac) do 8kg i redovnim prtljagom do 23kg.
 • 4 noćenja sa doručkom u hotelu sa minimum 3* u Ulan Batoru – smeštaj u klasične hotelske sobe sa kupatilom
 • 1 noćenje sa doručkom i večerom u nomadskom kampu u NP Khustai – smeštaj u šatorima (obično 2-3 sobe unutar jednog šatora sa jednim kupatilom)
 • 2 noćenja sa doručkom i večerom u Karakorumu u turističkom kampu – smeštaj u šatorima (obično 2-3 sobe unutar jednog šatora sa jednim kupatilom)
 • Obilaske prema programu uz tumačenje turističkog vodiča (lokalni vodič na engleskom jeziku; asistencija našeg vodiča)
 • Organizacione troškove

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • Individualne troškove, ulaznice za muzeje i druge turističke objekte i sve ostalo što nije obuhvaćeno cenom aranžmana (ukupno za ulaznice oko 50 USD)
 • Obavezno međunarodno putno osiguranje sa pokrićem 30.000 € (može se dobiti u agenciji pre samog putovanja po ceni od 1.000 dinara za osobe 70-, odnosno oko 4.000 dinara za osobe 70+)
 • Obavezna turistička za ulazak u Mongoliju koja u ovom trenutku iznosi 100 USD (plaća se 10 dana pre polaska na putovanje u agenciji)
 • Dva fakultativna programa sa pripadajućim ulaznicama tokom boravka u Ulan Batoru, prema programu – 150 USD – prijava obavezna u agenciji, plaćanje isključivo na licu mesta
 • Obavezan bakšiš za vozača i lokalnog vodiča – cca 50 USD ukupno, po osobi

USLOVI PLAĆANJA: DINARSKA PROTIVVREDNOST PO SREDNJEM KURSU NBS.

 • Gotovinski – uplata minimum 117.000 dinara na ime rezervacije (1000 € u dinarskoj protivvrednosti), ostatak 20 dana pre polaska;

OPIS SMEŠTAJA:

Smeštaj u Mongoliji je veoma upitan jer se ova zemlja tek pojavljuje na turističkom tržištu. No, za avanturiste, to svakako nikada nije problem! Nema luksuza, nema komoditeta, čak je i čistoća upitna! Obavezno nosite vaša sredstva za higijenu i peškire. U Ulan Batoru je smeštaj pristojan, klasičan hotelski smeštaj, ali nivoa evropske 1*. U Unutrašnjosti Mongolije je smeštaj u šatorima koji su dosta pristojni, čisti. U okviru jedne jurte/šatora nalazi se 2-3 sobe koje dele jedno kupatilo.

smrtovnice Osmrtnicesmrtovnice Osmrtnice