+381 11 32 88 978 Knez Mihailova 21a, Beograd, TC Milenijum

AZERBEJDŽAN - ZEMLJA VATRE - BAKU - ABŠHERON - GOBUSTAN - 6 DANA - 8. OKTOBAR


cena od: 590 €


AZERBEJDŽAN - ZEMLJA VATRE
6 DANA AVIONOM, 8. - 13. OKTOBAR 2024.

BAKU - ABŠHERON - ATEŠGAH - JANARDAG - GOBUSTAN

1. dan putovanja, utorak 8. oktobar   Polazak iz Beograda i Novog Sada (polazak iz Beograda oko 9h). Transfer mini-busom/kombijem do aerodroma u Budimpešti. Po dolasku na aerodrom sledi prijava za let za Baku. Let sa kompanijom „WizzAir“ u 20.45h. Let u trajanju od oko 4 sata. (red letenja u međuvremenu svakako može da se promeni).

 

2. dan putovanja, sreda 9. oktobar  Sletanje u BAKU u 02.30h po lokalnom vremenu (+3 sata u odnosu na naše). Nakon pasoške i carinske kontrole transfer do hotela. Smeštaj u hotel oko 04.30h po lokalnom vremenu. Noćenje. Doručak. U 12.00h polazak u pešačku laganu turu. Šetnja starim delom grada uz posetu najvećoj atrakciji Bakua, Šivranšah palati (ulaznica nije uključena) u kojoj ćemo se malo bolje upoznati sa istorijom ovih krajeva. U kompleksu palate se nalazi divna džamija i mauzolej šahova iz dinastije Šivran. Sledi šetnja do Mladine kule (Giz Galasi) i poseta muzeju (ulaznica nije uključena) koji se nalazi unutar kule. Nastavak obilaska šetnjom divnim Baku bulevarom koji se proteže uz obalu Kaspijskog jezera gde ćemo videti savremene objekte poput hotela „Four Seasons“, Muzeja tepiha (bez posete), kvart Mala Venecija, čudesni „Deniz“ šoping centar izgrađen u formi lotosovog cveta... Odlazak funikularom (karte nisu uključene) do „Highland“ parka gde se nalaze čuveni „Flame Towers“ – odnosno vatreni tornjevi, simbol Bakua. Ovde se nalazi i Aleja mučenika koju ćemo posetiti. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Individualni povratak u hotel. Noćenje.

 

3. dan putovanja, četvrtak 10. oktobar   Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, ili fakultativna poseta centru „Hejdar Alijev“ – fantastično remek-delo savremene arhitekture posvećeno doživotnom predsedniku Azerbejdžana. Unutra se nalazi nekoliko muzejskih celina: automobili koji su korišćeni od strane predsednika Alijeva, izložba minijatura građevina koje su izgrađene tokom perioda preporoda zemlje, muzej lutaka, istorijski muzej Azerbejdžana, muzej muzičkih instrumenata... Boravak u centru oko 3 sata. Povratak u hotel. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Uveče, fakultativni izlazak na večeru u najlepši nacionalni restoran u ćitavom Azerbejdžanu. Uživanje u sjajnim nacionalnim specijalitetima. Povratak u hotel. Noćenje.

 

4. dan putovanja, petak 11. oktobar   Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, ili polazak u 10h na poludnevni fakultativni izlet u unutrašnjost poluostrva Abšeron na kojem se nalazi čudesni hram ATEŠGAH korišćen od strane vernika Zaratustre, potom Hindusa i Sika. Posetićemo i JANARDAG, odnosno „planinu koja gori“. Ova teritorija je poznata po jedinstvenom prirodnom fenomenu sagorevanja izlaznog prirodnog gasa. Povratak u hotel do oko 15h i slobodno vreme. Noćenje.

 

5. dan putovanja, subota 12. oktobar   Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, ili polazak u 9h na poludnevni fakultativni izlet. Odlazak do GOBUSTANA. Odlazak do Nacionalnog parka Gobustan koji je poznat po petroglifima urezanim u stene pre 15.000 godina. Poseta Muzeju Gobustana i šetnja samim lokalitetom uz razgledanje petroglifa – crteža na stenama koje su urezali praistorijski ljudi. Potom sledi odlazak na lokalitet sa čuvenim BLATNIM VULKANIMA. Prirodni fenomen koji je izuzetno redak u svetu. Povratak u hotel do oko 15h/16h. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

 

6. dan putovanja, nedelja 13. oktobar   Odjava iz hotela u 00.15h. Zbog rane odjave, ovog dana nema doručka! Transfer do aerodroma. Prijava za let kompanije „WizzAir“ za Budimpeštu. Let za Budimpeštu u 03.15h po lokalnom vremenu. Sletanje u Budimpeštu u 05.25h (red letenja u međuvremenu svakako može da se promeni). Transfer do Novog Sada / Beograda. Povratak oko 14h. Kraj putovanja.

 

CENA ARANŽMANA PO OSOBI

redovna cena 690 €

snižena cena za prijave do 10.07.2024.

590 €

USLOVI PLAĆANJA: U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSKU NBS

 • Na ime rezervacije se uplaćuje 30.000 dinara, ostatak do pune cene aranžmana se plaća 20 dana pre putovanja

Cena aranžmana obuhvata:

 • Povratnu avionsku kartu na relaciji Budimpešta – Baku – Budimpešta sa avio-kompanijom „WizzAir“, aerodromske takse i ručni prtljag (ranac isključivo) težine do 10kg i maksimalnih dimenzija 20x30x40 cm
 • Transfer mini-busom/kombijem na relaciji Beograd-aerodrom Budimpešta-Beograd
 • Transferi sa mini-bus/kombijem na destinaciji, prema programu
 • 5 noćenja u hotelu sa 4* standard kategorije u Bakuu (4 noćenja sa doručkom + 1 noćenje bez doručka; doručak se servira tipa „buffet“/samoposluživanje)
 • Smeštaj u dvokrevetne sobe sa kupatilom ili dvokrevetne sobe + pomoćni treći ležaj koji je manjih dimenzija i može ugroziti komfor treće osobe
 • Baku City Tour sa lokalnim vodičem na engleskom jeziku (bez ulaznica)
 • Usluge turističkog vodiča
 • Organizacione troškove

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Individualne troškove, ulaznice za muzeje i druge turističke objekte i sve ostalo što nije obuhvaćeno cenom aranžmana
 • Obavezno međunarodno putno osiguranje sa pokrićem 30.000 € (može se dobiti u agenciji pre samog putovanja po ceni od 1.500 dinara za osobe 75-, odnosno oko 3.000 dinara za osobe 75+)
 • Doplata za jednokrevetnu sobu – 190 € (isključivo na upit)
 • Doplatu za redovan prtljag (cene se menjaju na nedeljnom nivou): kofer do 10kg 90 €, kofer do 20kg 140 €, kofer do 26kg 180 €
 • Gradska turistička taksa koja po osobi za svih 5 noćenja iznosi 30 € (plaćanje na licu mesta vašem vodiču)
 • Fakultativne izlete i navedene ulaznice (obavezna je prijava u agenciji 20 dana pre polaska na putovanje, dok se isti plaćaju na licu mesta):
 • Paket ulaznica za znamenitosti u Bakuu (vožnja funikularom u jednom pravcu, Šivranšah palata, Mladina kula – 30 €
 • Poseta „Hejdar Alijev centru“ sa ulaznicom – 25 €
 • Poludnevni izlet na poluostrvo Abšeron sa posetom Atešgahu i Janardagu – 50 €
 • Poseta Nacionalnom parku Gobustan i blatnim vulkanima – 60 €
 • Večera u istorijskom restoranu u Bakuu (predjelo, glavno jelo, salata, desert) - 60 €

PAKET IZLETA I ULAZNICA (sve navedeno):

umesto 225 € samo 200 €

OPIS SMEŠTAJA:

HOTEL 4*, Baku (ime hotela biće poznato 30 dana pre samog polaska i objavljeno na web stranici) – Hotel standardne kategorije sa dobrom lokacijom u blizini istorijskog centra Bakua. Hotel poseduje recepciju, aperitiv bar, salon za posluženje doručka, WiFi konekcija je upitna (ukoliko vam je važna internet konekcija, pre putovanja kod vašeg operatera možete uplatiti roming paket). Sobe su standard kategorije, sve sa kupatilom, klima uređajem, TV.

OSNOVNE INFORMACIJE O DESTINACIJI

POLOŽAJ I VELIČINA: Azerbejdžan je država jugozapadne Azije, nalazi se u regiji Zakavkazja, Graniči se sa Rusijom na severu, Gruzijom na severozapadu, Jermenijom na zapadu i Iranom na jugu. Na istoku Azerbejdžan izlazi na obale Kaspijskog jezera. Azerbejdžanu pripada i eksklava Nahičevan koja se graniči sa Jermenijom na severu i istoku, na jugu i zapadu sa Iranom, dok je na severozapadu kratka granica sa Turskom. Površina zemlje iznosi 86.600 km², i u njoj živi oko 9,5 miliona stanovnika. Najveći i glavni grad je Baku sa oko 4 miliona stanovnika.

RELJEF: Oko 40% državne teritorije je planinskog karaktera, a prosečna nadmorska visina iznosi oko 400 m. Najniža tačka je Kaspijsko more koje se nalazi na 28 m ispod nivoa svetskog mora, dok je najviši vrh Bazardjuzju (4.466 m) na krajnjem severu na masivu Kavkaza.   Planinski sistem Azerbejdžana čine Veliki i Mali Kavkaz i Tališke planine. Između visokih planinskih lanaca na severu, zapadu i jugu, u centralnom delu zemlje smestila se prostrana Kursko-araksinska nizija (najveća u Zakavkazju). Centralni deo nizije prati tokove reka Kure i Araksa.

KLIMA: Izrazito kontinentalna i suva, suptropska na jugoistoku, u regiji oko Kaspisjkog jezera. Prosečne temperature su 3,5 °C u januaru i 25 °C u julu. Prosečna količina padavina u ravnicama iznosi između 200 mm i 300 mm. U martu mesecu nastupa proleće i klima je tada hladnija, ali nema toliko padavina. Potrebno je sa sobom u ovom periodu godine imati topliju odeću. Jutarnja i večernja temperatura je oko 7 °C, a preko dana oko 18 °C. Jakna je obavezna, udobna topla obuća. Baku je poznat kao grad vetrova, dobro je imati šal pri ruci.

ELEKTRIČNI NAPON: 220 v; nije potreban adapter za naše uređaje!

RELIGIJA: Azerbejdžan je muslimanska zemlja, ali veliki broj stanoivnika je agnostičan. Nema džamija na svakom koraku, nisu neki vernici, šerijata je izuzetno malo.

VALUTA: Azerbejdžanski manat (AZE). Odnos 1 € = oko 1,8 AZE. Nema menjačnica, novac se menja u bankama sa pasošem. Na aerodromu u povratku možete konvertovati preostale manate u evro.

CENE I ŠOPING: Azerbejdžan ne spada u skupe destinacije. Cene su svedene, i uglavnom su kao kod nas. Prosečan obrok sa predjelom i pićem košta do 15 €. U Azerbejdžanu možete pazariti izuzetno kvalitetnu svilu, ćilime, zanatske proizvoide, kavijar, začine, parfeme, konjak, vina. Roba u buticima i po šoping centrima je uglavnom iz Turske.

ALKOHOL I PUŠENJE: Azerbejdžan je muslimanska zemlja, te se alkohol ne poslužuje baš na svim mestima. U Bakuu ima mnoštvo lokala koji poslužuju alkohol, dok je u unutrašnjosti Azerbejdžana to redak slučaj. Pešenje je dozvoljeno na otvorenim prostorima, zabranjeno je u zatvorenim prostorima. Cena cigareta je kao kod nas, pa i nešto jeftinije.

AZERBEJDŽAN PASS je nešto što naši turisti u saradnji sa lokalnim partnerom mogu dobiti i značajno pojednostavljuje naš boravak u Azerbejdžanu. Konkretno, ova „propusnica“ pored vize i troškova pribavljanja vize, podrazumeva uključene sve navedene fakultativne izlete (sem večere u Bakuu), kao i sve potrebne ulaznice za lokalitete. Ukoliko uzimate ovu propusnicu pre putovanja, obezbeđujete sebi dosta povoljnije cene za izlete i ulaznice, i nevodite brigu o vizi.

smrtovnice Osmrtnicesmrtovnice Osmrtnice