+381 11 32 88 978 Knez Mihailova 21a, Beograd, TC Milenijum

ИЗЛЕТ - ТРАГОМ АЛМАША


cena od: 17 €


ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ

СУБОТА 26. ФЕБРУАР  /  22. ОКТОБАР 2022.

Програм излета

Полазак из Београда у 8 часова (Сајам), и из Новог Сада у 9.30 часова (Жел.станица/локомотива). Путовање преко Бачког Јарка до Темерина.

У маленом Темерину обићићемо један стари дворац, још један дом заборављених, па можда и уклетих душа... То је дворац окрутног мађарског грофа Сечењија... саслушаћемо чудесну причу о њему, и покушати да са готово уништене фасаде дворца, и некадашњег дворског парка, докучимо сву раскош коју је некада ово здање имало...

Старим, локалним, прашњавим путем одлазимо до села Госпођинци... Ту, крај једне бескрилне ветрењаче која памти протутњале векове, и када би могла да прича, сасвим сигурно би имала што-шта да нам каже... Е баш, ту, отпочећемо нашу причу о несталом селу Алмашу... Можда га заиста и видимо!  

Одлазимо потом до оближњег Жабља, једног сасвим симпатичног руралног места, а опет седишта своје општине... Има у њему духа старих времена, посебно по староставним сокацима... Ту су на малом простору две цркве, које нам све говоре о вековној слози овог народа, једна православна и једна католичка. Ту је и споменик Мајци која својим загрљајем покушава да заштити своје дете – споменик у знак сећања на крваву Рацију мађарских фашиста у Другом светском рату.

Ручак смо планирали на Бабином салашу у дивном салашарском амбијенту... Ко шта воли, нек' изволи!

На крају наше приче о Алмашима, одлазимо у „Атину Сербску, отечество ученијех Сербаља“. Зашто? Зато што се у Новоме Саду налази Алмашки крај града, те ето, да би наша прича добила и епилог, посетићемо управо тај стари и живописни, Алмашки крај. Ту је дивна Алмашка црква, највећа православна црква у Новоме Саду са једном чудноватом иконом Богородице коју је радио Урош Предић.

Свакако, већ када смо у овој поноситој вароши, треба се и прошетати њеним дивним улицама... Видећемо здање Матице Српске, Саборну цркву, Владичански двор, Дунавску улицу са бројним грађанским палатама из 19. века, Змај Јовину улицу, трг Слободе, римокатоличку цркву Име маријино и Градску кућу... Следи и слободно време...

Повратак у Београд до 22 часа. Крај излета.

ЦЕНА ИЗЛЕТА ПО ОСОБИ: 2.000 динара

ЦЕНА ОБУХВАТА:

  • Превоз комбијем или аутомобилом на наведеној релацији
  • Обиласке према програму
  • Услуге професионалног туристичког водича

ЦЕНА НЕ ОБУХВАТА:

  • Индивидуалне трошкове
  • Ручак (на лицу места)
smrtovnice Osmrtnicesmrtovnice Osmrtnice