+381 11 32 88 978 Knez Mihailova 21a, Beograd, TC Milenijum

KUBA - HAVANA


cena od: 860 €


KUBA – HAVANA 10 noći - First Minute

Polasci svaki: PONEDELJAK, SREDA, PETAK I NEDELJA  /   NOVEMBAR-APRIL 2022.

Kada kažeš Havana... pomisliš na more, pesak, plaže. Na Karibe! Na najbolje cigare na svetu! Temperament salse i zvuke „Buena Vista Social Club“! Na simbol pobune i revolucije, Če Gevaru! Lepote kolonijalne, barokne, neoklasične i art-deko arhitekture! Old timere i jedinstven osećaj šarma! Pomislite tada, kako je lepo živeti u Havani! Lepo je živeti u bajci u nestvarnom vremenu... Vanvremenskoj dimenziji... Ta dimenzija se sve više menja i Kuba i njena divna Havana sve više tonu u globalizaciju... Ovo su poslednje sekunde one Kube i Havane o kojoj sanjate...

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan BEOGRAD –  HAVANA Sastanak putnika na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” najkasnije dva sata pre poletanja aviona. Let sa jednim presedanjem i čekanjem do 8 sati. Transfer do hotela/apartmana. Smeštaj. Noćenje.

2. dan HAVANA Polazak u panoramsko razgledanje grada: Ruska ambasada, Hotel Riviera u kome je Ester Vilijams odigrala svoj “Bal na vodi”, kvart Vedado, Paseo, Trg Revolucije, poseta fabrici ruma, Univerzitet, vožnja Malekonom, panorama tvrđave Moro, Trg oružja, Hotel Santa Isabel, katedrala, Muzej revolucije, Memorijal Granma, Muzej lepih umetnosti, zgrada Bacardi, Centralni trg sa spomenikom Hose Martiju, pozorište „Garcia Lorca“, Kapitol, Paseo Marti poznatiji kao Prado, Hotel Nacional. Slobodno popodne. Uveče fakultativna poseta „Tropikani“, noćnom klubu sa jedinstvenom revijom karipske muzike i igre. Noćenje.

3. dan HAVANA Doručak. Šetnja ulicama stare Havane: Trg Franje Asiškog, Ulica Ofisijos, Stari trg, Ulica Merkaderes, Hotel Rakel, Ulica Obispo, Hotel Ambos Mundos, Ministarstvo finansija, “Floridita” u kome je Hemingvej pio daikiri. Slobodno vreme za samostalno upoznavanje Havane i individualni povratak u hotel. Noćenje.

4. do 10. dan  HAVANA Boravak. Slobodni dani za razonodu. Mogućnost organizovanja fakultativnog programa (ponudu možete dobiti u agenciji ili na licu mesta od predstavnika). Noćenja. 

11. dan HAVANA – ...  Transfer do aerodroma u Havani. Individualna prijava za let (čekiranje) i predaja prtljaga. Poletanje u popodnevnim/večernjim časovima. Let sa jednim presedanjem.

12. dan BEOGRAD Dolazak u Beograd. Kraj programa.

Apartman Havana (Centar, Melakon) ili Hotel 2*

Hotel 3* Vendado/Miramar Havana

Hotel 4 *  Vendado/Miramar Havana

Redovna cena:  1050

       Specijalna cena: 860 €

 

Redovna cena:  1480 €

       Specijalna cena: 1.180 €

Redovna cena:  1680 €

     Specijalna cena: 1.480 €

Dodatni dan u Havani + 30 €

Dodatni dan u Havani + 50 €

Dodatni dan u Havani + 80 €

*broj mesta po specijalnoj ceni je ograničen.

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • Avio kartu na relaciji Beograd - Havana – Beograd ,sa aerodromski taksama (jedno presedanje)
 • 10 noćenja na bazi najma sobe (Casa Particular) sa TWC centru Havane, zona "Zero km  from Capitol" ili na Miramaru ili Noćenje sa doručkom u hotelima 2*- 5* u Havani u zavisnosti od izbora putnika.
 • Transfer Aerodrom- Havana- Aerodrom
 • Usluge predstavnika agencije na našem jeziku u Havani i razgledanje grada pešice...
 • Vožnja i razgled sa vodičem sa uključenom kartom za   sightseeing bus
 • Organizacione troškove

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • Eventualnu doplatu za YQ takse koje u trenutku objavljivanja programa iznose 15 €.
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza aranžmana
 • Individualne troškove
 • Fakultativni program

*** U cenu aranžmana uključena avio karta prema ugovoru sa Avio kompanijama Aeroflot, KLM, AirFrance, Turkish Airlines po ugovornoj ceni. U slučaju da tražimo dodatne karte Van dogovorenih, važi cena karte u datom momentu i stoga može doći do povećanja cene. Uplaćen avans garantuje i ukupnu cenu aranžmana. Ukoliko se i Aerodromske takse uplate prilikom uplate avansa onda su i one nepromenljive.

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “KUBA”

 • CENA ARANŽMANA JE GARANTOVANA SAMO UKOLIKO SE PRILIKOM REZERVACIJE UPLATI 50 % OD UKUPNE CENE ARANŽMANA.
 • Preporučujemo Vam da osigurate aranžman od otkaza, a prema ponudi i pravilima osiguravajućih kuća, obzirom da su stvarni troškovi otkaza vrlo visoki (oko 90% od cene aranžmana).

• Građanima Srbije nije potrebna ulazna viza za Kubu. Molimo putnike koji nisu državljani Republike Srbije da provere u Kubanskoj ambasadi u Beogradu neophodnost posedovanja vize za ulazak na Kubu: 011 36 92 441.

• Plaćanje fakultativnih izleta na Kubi je isključivo u konvertibilnim pezosima.

• Minimalan broj za ostvarenje fakultativnog programa je 10 putnika, prema ponudi lokalnog predstavnika i Lokalnog Agenta na destinaciji. Fakultativni program je moguće organizovati i za manji broj osoba, uz korekciju cena...

• Krajnji rok za otkazivanje putovanja od strane agencije je nedelju dana pre puta.

• Kuba je zemlja u kojoj je uobičajeno davanje bakšiša za usluge u hotelima, restoranima, autobusima…

• Plaćanje i doplate u zemlji putnici izmiruju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja.

• Konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja.

• Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog  broja prijavljenih učesnika otkaže putovanje

• Zbog kratkog vremenskog razmaka između letova Beograd-Pariz i Pariz-Havana postoji mogućnost da prtljag zakasni i u Havanu stigne tek narednog dana. Iz tog razloga preporučujemo putnicima da u svom ručnom prtljagu ponesu stvari koje su im potrebne  za prva dva  dana boravka na destinaciji. Dozvoljeni ručni prtljag na ovim letovima mora biti maksimalnih dimenzija 55cm x 35 cm x 25 cm  (uključujući ručku, točkiće i džepove) do 12kg težine. Pored ovoga, može se poneti i ženska torba, torba za kameru ili računar.  Napominjemo da u ručnom prtljagu nije dozvoljeno nositi oštre predmete i tečnost.

• Lokalno vreme je minus 6 sati u odnosu na vreme u Srbiji.

• Struja je 110 volti.

• Novac. Konvertibilni kubanski pezos (cup). U trenutku objavljivanja programu po zvaničnom kursu €1 je približno 24 cup. Euri se mogu konvertovati u bilo kojoj banci na Kubi.

• Telefon. Mreže 063,  064 i 060 imaju roming

• Mole se putnici da pažljivo pročitaju Opšte uslove putovanja agencije Fantast Tourist

USLOVI PLAĆANJA:

PLAĆANJE  SE  VRŠI  U  DINARSKOJ  PROTIVVREDNOSTI  PO  SREDNJEM KURSU NARODNE BANKE SRBIJE  NA  DAN  UPLATE

 • Gotovinski - rezervacija se vrši uplatom akontacije u iznosu od 50% od ukupne cene aranžmana, a ostatak se plaća najkasnije 15 dana pre datuma polaska.
 • Administrativnom zabranom na platu - 50% od ukupne cene aranžmana se plaća prilikom rezervacije, a ostatak duga se iskazuje u eurima i NEMA UVEĆANJA, obračun se vrši po prodajnom kursu Unicredit banke  na dan dospeća obustave i rate! Administrativnim zabranama je moguće platiti do 20.05.22
 • Platnim i kreditn.im karticama VISA, MASTER, MAESTRO, AMERICAN EXPRES i DINA
 •  U mesečnim ratama ČEKOVIMA: prilikom rezervacije plaća se 50% od ukupne cene aranžmana, a ostatak duga se deli na jednake mesečne rate, koje dospevaju 10 ili 20.u mesecu, a najkasnije do 20.05.2022.

OPIS SMEŠTAJA:

Sve sobe se nalaze u samom srcu Havane u Zoni "Nula kilometara oko Kapitola" ili na Miramaru.

 • Gesthaus (Guesthouse) ili Casa Partucular na Kubi je smeštajni objekat koji se nalazi u posedu kubanskih porodica. Namenjen je turistima kojima komfor nije u prvom planu i koji bi želeli da dožive Kubu na autentičan način. Sobe su dvokrevetne ili dvokrevetne sa pomoćnim ležajem sa dva razdvojena kreveta ili jednim francuskim, sa svojim TWC i klimom. Smeštaj se nalazi su samom centru grada. Usluga je na bazi noćenja.
 • CASA PATICULAR OLEA (sa zajedničkom kuhinjom) – nalaze se u zgradi u strogom centru stare Havane (La Havana vieja) na I spratu, u hotelskoj zoni, preko puta zgrade Bakardi i hotela Plaza, na oko 100m od glavnog šetališta Prado, centralnog parka, ulice Obispo i Kapitola. Sobe su smeštene u velikom, prostranom stanu.
 • Olea poseduje 1/4 duplex app sa dve spavaće sobe svaka sa svojim kupatilom, dnevnim boravkom i zajedničkom terasom sa garniturom za sedenje.
 • Olea poseduje 1/2 app sa  čajnom kuhinjom i trpezariskim prostorom i jednom spavaćom sobom sa svojim kupatilom. Trpezarija i kuhinja (opremljena osnovnom opremom – tanjirima, escajgom, kafe aparatom, tosterom, mini šporetom i frižiderom)

*** Svaka soba poseduje svoje kupatilo, dva (francuski ležaj) ili tri ležaja (1 francuski i 1 standardni krevet), opremljene su ormanom, klima uređajem i sefom.

 • SOBE OLEA (bez kuhinje) – nalazi se u zgradi u strogom centru stare Havane (La Havana vieja) na IV spratu, u hotelskoj zoni, preko puta zgrade Bakardi i hotela Plaza, na oko 100m od glavnog šetališta Prado, centralnog parka, ulice Obispo i Kapitola. Apartman se sastoji od dnevnog boravka sa garniturom za sedenje, frižiderom, kupatilom i dve dvokrevetne sobe opremljene francuskim ležajem, ormanom, klima uređajem i sefom. Apartman ne poseduje kuhinju! Preporučujemo ga za smeštaj porodice ili dva para.

http://www.fantast.rs/putovanje-na-kubu/havana-10/apartmani-olea.html

 • STUDIA MELAKON (sa kuhinjom) – nalazi se u zgradi na prvom spratu na 25 metara od mora i šetališta Melakon u okviru stare Havane (La Havana vieja) u hotelskoj zoni, preko puta zgrade Biblioteke i hotela, na oko 1500 m od šetališta Prado, centralnog parka, ulice Obispo i Kapitola. Apartman se sastoji od dnevnog boravka sa garniturom za sedenje, frižiderom, kupatilom i dve dvokrevetne sobe opremljene francuskim ležajem, ormanom, klima uređajem i sefom na prvom spratu. Apartman poseduje kuhinju! Preporučujemo ga za smeštaj porodice ili dva para.

NEKI OD HOTELA KOJE FANTAST PREPORUČUJE:

HOTEL PARQUE CENTRAL 5*, HAVANA www.hotelparquecentral-cuba.com

Položaj: Parque Central je moderan hotel sa 5* smesten u srcu Havane.Okružen je brojnim poznatim građevinama, poput Capitolio, García Lorca pozorišta, Art Deco Bacardi Gradnja & Muzej moderne umetnosti. U blizini hotela su dva tradicionalna mesta za zabavu: Bar Floridita i Bodeguita del Medio, gde možete probati najautentičnija kubanska pića i najbolju pripremu hrane. U blizini hotela je José Martí Međunarodna aerodrome na samo 20 minuta udaljen. Sadržaj: Hotel se sastoji od dve zgrade, one su povezane podzemnim tunelom gde možete naći galeriju koja pruža pristup predvorju. Gosti koji borave u jednoj zgradi mogu koristiti sadržaje s druge strane. Hotel poseduje 2 bazena na krovu zgrade koji imaju prekrasan pogled na grad. Pored toga hotel sadrži i osnove elemente restoran, kafeterija, gift shop, teretanu, bar, lobby, menjačnicu, konferencijsku salu, telefon, recepciju sa visejezicnim osobljem, lift, klimu, usluge pranja veša, internet u hotelu. Soba: Hotel ima 427 soba, uređene u klasičnom stilu. Sve sobe su potpuno opremljene i pružaju prekrasan pogled na najpoznatije građevine u gradu. Ima 363 dvokrevetnih soba, 34 junior apartmana, 27 apartmana, 1 predsednički apartman i 3 sobe prilagođene za osobe sa invaliditetom. Svaka soba ima mini bar, klimu, fen za kosu, krevetac za dete (na zahtev), king size krevet, ili 2 odvojena kreveta, kupatilo, balkon, karticu za otkljucavanje sobe, room servise, telefon, satelitsku TV, 220Volti struja.

TRYP HABANA LIBRE HOTEL 4*, HAVANA, www.hotelhabanalibre.com

Smešten je u samom centru Havane, nedaleko od šetališta Melacon u poznatoj oblasti „La Rampa“, u kvartu Vedado,  u kome se nalaze mnoga bitna ministarstva i Univerzitet, a takođe je poznat i po veoma bogatom noćnom životu. Udaljen je 5km od centra Stare Havane, istorijski centar grada, koji je 1982. godine proglašen svetskom kulturnom baštinom. Svojim prelepim ambijentom, restoranima sa nacionalnom kubanskom i raznovrsnom internacionalnom kuhinjom i baštama uređenim u egzotičnom stilu obezbeđuje kompletan ugođaj.  Zgrada hotela ima istorijski značaj, naime, posle pobede nad Batistom, Fidel Kastro je odabrao zgradu ovog, tada Hilton hotela, kao privremeni štab revolucije i sedište Vlade, kada je i preimenovan u hotel Habana Libre. Hotel raspolaže sa 572 sobe. Svaka soba ima kupatilo, klimu, telefon, TV sa satelitskim programom, radio, fen za kosu, mini frižider, sef. Struja je napona 110V (potrebni adapteri). Hotelski sadržaj: Hotel ima 6 restorana, 5 barova, snek bar, noćni klub, spoljašnji bazen na 2. spratu hotela, fitnes, salon lepote, biznis centar, 8 sala za sastanke i konferencije (kapaciteta do 900 učesnika), menjačnicu, prodavnice, apoteku, internet kutak (doplata), parking. Način služenja obroka: doručak je na bazi švedskog stola, samoposluživanje. Dress code u restoranima je obavezan.

HOTEL RAQUEL 4*, HAVANA, www.hotelraquel-cuba.com

Neverovatno delo arihitekture u Art Nuvo stilu, zdanje hotela Raquel se značajno izdvaja po svojoj veličanstvenosti, a smešten je u samoj blizini trga Plaza Vieja i ostalih znamenitosti starog dela Havane. Veliki lobby, divno uredjena unutrašnost, skladne boje i harmonija pružaju nezaboravan prvi utisak, a sami krov zgrade je uređen tako da obezbedi prijatan boravak, odmor, sunčanje i uživanje odakle se pruža o predivan pogled na Havanu. Sobe su klimatizovane, imaju kupatilo, fen, SAT – TV, telefon. U hotelu se nalaze bar u predvorju, restoran (doručak je na bazi švedskog stola ili menu), kafeterija, suvenirnica, teretana, liftovi kao i pristup internetu.

OCCIDENTAL MIRAMAR LA HABANA HOTEL 4*, HAVANA, www.occidentalhotels.com

Hotel se nalazi u rezidencijalnoj zoni Miramar, u V avenij. Udaljen je 5km od centra Havane, 15km od aerodroma u Havani i 11km od centra Stare Havane. Sobe:Svaka soba ima kupatilo, klimu, telefon, radio, TV sa kablovskim programom, mini frižider, fen za kosu, pristup bežičnom internet (doplata). Hotelski sadržaj:Hotel ima 427 soba, 2 restorana, 2 bara, snek bar, 4 otvorena bazena, 2 dečija bazena, igralište za decu, đakuzi, masažu, saunu, fitnes, nekoliko teniskih terena, stoni tenis, 3 sale za sastanke, menjačnicu. Način služenja obroka: Doručak je na bazi švedskog stola, samoposluživanje. Kontakt:  adresa: Quinta Avenida 72 y 76, Miramar, Ciudad de la Habana, Cuba Napomena: Hotel se nalazi u rezidencijalnoj zoni grada, 5km od centra, 15km od aerodroma u Havani i 11km od centra Stare Havane.

HOTEL PARK VIEW 3*, HAVANA www.hotelparkview-cuba.com

Položaj: Hotel Park View 3* je smešten u neposrednoj blizini od šetališta Prado i nekoliko blokova od Malecona. Muzej likovnih umetnosti je na 5min hoda ,a kratka šetnja dovešće vas do Gran Teatra, na Capitolio i Parque Central, odakle se može lako doci do istorijskih delova Havane. Soba: Svaka soba sadrži klimu, kupatilo sa tuš kabinom, sef, satelitsku TV, balkon, fen za kosu, radio, telefon, minibar, frizider. Sadržaj: klimatizone prostorije hotela, kafic, restoran, dnevna štampa, bar, menjačnica, recepcija, liftovi, receocija koja radi 24h, terasa, lobby, internet u hotelu, turisticki info pult.

HOTEL CUBACAN COPACABBANA 3*, HAVANA www.hotel-cubanacan-copacabana-havana.hotel-ds.com

Položaj: Jedan od najpoznatijih i najbolje pozicioniranih hotela koji gleda na more u Havani. Ovaj hotel od 3* je upravo zbog svoje lokacije najtraženiji medju turistima. Skoro renoviran sa prelepim dekoracijama ima udoban namestaj, idealno je mesto za doci na odmor sa porodicom i prijateljima. Soba: Holet ima 164 sobe na raspolaganju gostima, a svaka soba ima klima uredjaj, kupatilo, jakuzzi, muzicku liniju, kablovsku/satelitsku TV, balkon, fen za kosu, malu kuhinju, tuš, telefon, mini bar, frizider. Sadržaj: Hotel je klimatizovan, garderoba, lift, medicinsko osoblje, recepcija koja radi 24h, prodavnica, bar, kafic, igraonica za decu, dnevan stampa, restoran, terasa, parking za goste hitela, menjacnica, prostorija za prnje vesa, sef, salon lepote, bazen, tenis tereni, casino, mogucnost ronjenja, bar na bazenu, fitnews centar, bazen na otvorenom.

HOTEL TULIPAN 2*+, HAVANA

Položaj: Tulipan Hotel se nalazi u Nuevo Vedadu , u neposrednoj blizini Avenue Rancho Boyeros i u blizini Bella Habana Hotela. Iz hotela je vrlo lako posetiti mesta od znacaja za turizam kao što su istoriski gradski centar , Plaza de la Revolución, spomenik Jose Martí i Nacionalno pozoriste. Sobe: Ovaj moderan hotel nudi 326 udobno nameštene sobe, klimatizovane , sa sopstvenim kupatilom, satelitskom TV i telefonom, vešeraj, radio sa satom, mini-bar, 110/220 V, čaj / aparat za kafu, bračni krevet, ventilator. Sadržaj hotela: 24 sata dnevno dostupno osoblje, sobe za sastanke, Express Check-In / Check-out, restoran, menjačnicu, basta, parking.

HOTEL LINCOLN 2*, HAVANA

Položaj: Hotel Lincoln se nalazi u centralnom, vise modernom delu Havane, izmedju Stare havane i Vedada. Ovaj hotel je pravi izbor za one koji zele da osete duh prave Havane. Hotel je udaljen 20km od aerodroma. Soba: Svaka soba u ovom hotelu poseduje klima uredjaj, telefon, satelitsku TV, Radio, kupatilo. Hotel raspolaze sa 134 sobe. Sadržaj: Bar, lift, medicinska usluga, restoran, menjacnica.

OPIS DESTINACIJE

Republika Kuba (šp. República de Cuba) je država i arhipelag u severnim Karibima koji se nalazi između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlantskog okeana. Severno od Kube se nalaze Sjedinjene Američke Države i Bahami, na zapadu Meksiko, na jugu Kajmanska ostrva i Jamajka, a na jugoistoku Haiti.

Ostrvo Kuba je najveće ostrvo na Karibima. Država Kuba se sastoji od celog ostrva Kuba i manjih obližnjih ostrva, izuzimajući zaliv Guantanamo, vojnu luku koja je iznajmljena Sjedinjenim Državama od 1903. godine. Ostrvo Kuba je šesnaesto ostrvo po veličini na svetu.

Ostrvo je najvećim delom u ravnici, sa brdima i planinama u jugoistočnom delu i najvišim vrhom Piko Real de Turkino na 2.005 m. Ostrvska klima je tropska. Sušna sezona je od novembra do aprila, a kišna od maja do oktobra.

Havana je glavni i najveći grad na Kubi. Drugi veći gradovi su Santjago de Kuba, Olgin i Kamagvej. Neki od poznatijih manjih gradova su Barakoa, koji je prvo špansko naselje na Kubi, Trinidad, Sjenfuegos i Bajamo.

Tlo Kube uglavnom čine nizije koje se prema unutrašnjosti zemlje blago izdižu sve do najviše tačke Piko Turkino, koja iznosi 2.005m. Obale su izobličene brojnim manjim i većim zalivima. Dužina obale iznosi 3.740km. Najduža reka je Rio Koto na severoistoku (240km) i plovna je samo polovinom svoje dužine.

Klima Kube je tropska i pogodna za uzgoj šećerne trske. Srednja godišnja temperatura je 25°C, sa ekstremnim letnjim vrućinama i visokoj vlažnosti vazduha, praćena vetrovima koji duvaju iz suptropskih zona ka ekvatoru. Veći deo godišnjih padavina (u proseku 1.320mm) izluči se tokom vlažne sezone koja traje od maja do oktobra. U avgustu, septembru i oktobru povremeno se javljaju uragani.

Starosedioci Kube su Sajboneji, Gvanahatabeji i Araraci. Na teritoriji Kube živi oko 11.177.743 stanovnika, prema popisu iz 2002. godine. Velik broj Kubanaca živi u inostranstvu, uglavnom na Floridi (SAD) oko 1.000.000.

U poslednjih pedeset godina stopa rasta broja stanovnika iznosi 4,3 promila. Prosečna gustina naseljenosti je 96 stanovnika/km2. U urbanim područjima živi 77%, a u ruralnim 23% stanovništva.

Kuba je multirasno društvo. Najveća organizovana religija je katoličanstvo. Santerija je religija koja je mešavina starih afričkih religija i katoličanstva, i široko je rasprostranjena na Kubi. Po proceni iz 2000. godine, prirodni priraštaj u Kubi je 0.39%. Zvanično, Kuba je ateistička država. Većinsko je belo stanovništvo (65.5 %), sa tendencijom porasta stanovništva afričkog porekla i mulata.

Novac:

Kuba ima dve službene valute: prva je konvertibilni kubanski pezos, 24 CUP = 1 $. Ova se valuta upotrebljava prvenstveno u poslovanju s turistima i kao sredstvo plaćanja u svim dostupnim trgovinama. Kao napomena može poslužiti da se američki dolar može menjati u menjačnicama, ali plaća se 20 posto provizije, pa stoga ne isplati se nositi tu valutu, nego eure. Druga valuta je domaći kubanski pezos i upotrebljavaju ga Kubanci. Prilikom odlaska s Kube, promenite sve preostale pezose jer ih izvan Kube nije moguće promeniti. Kreditne kartice se prihvataju, ali ne sve (ne Diners ili kreditne kartice koje su izdale američke banke). Zbog skuplje provizije (oko 20 posto) prilikom promene dolara, preporučuje se da sa sobom ponesete eure.

Vremenska razlika: 6 sati

Komunikacija:

Skoro svi hoteli imaju dobru telefonsku vezu i direktno zvanje iz sobe. Javni telefoni se mogu upotrebljavati s prepaid karticama. Telefonske kartice se mogu kupiti u suvenirnicama i informativnim centrima, koji tokom noći nisu otvoreni. Pre pozivnog broja za državu koju zovete mora se birati 119 (umesto 00). Mobilne telefone je moguće iznajmiti.

Odeća:

Kuba ima subtropsku klimu. Preporučuje se lagana pamučna odeća, ali i laki džemper ili jakna zbog izuzetno jakih klima uređaja, ali i temperature koja se može spustiti sve do 15°C (u zavisnosti od doba godina). Nemojte zaboraviti sredstva za zaštitu od sunca.

Vakcine: nije obavezno. Pre puta kontaktirajte svog doktora.

Kubanski simboli:

Nacionalna ptica: Tocororo (Priotelus temnurus), ptica koja ima boje (plava, bela i crvena) kao na kubanskoj zastavi.

Nacionalno drvo: Kraljevska palma, nalazi se svuda po ostrvu.

Tipična kubanska hrana: pečena ili pržena svinjetina, congri (mešavina riže i crnog pasulja), prženo voće i povrće, ajiaco (krompir, povrće, meso i gomolj), mango i papaya servirani sa sirom.

Noćni život

Noćni život Havane uglavnom se crpi iz sezonskih žurki. Kad padne noć noćni klubovi i barovi oživljavaju a poznati rum kokteli se slobodno toče. Grad je pun kulturne zabave, takođe, a čine je muzeji, spomenici i statue. Za one putnike kojima je potreban odmor od svih ovih aktivnosti, plaže su samo dvadeset minuta udaljene istočno od grada.

Noćni život Havane je vrlo dobar, a izbor mesta zbivanja beskonačan.

Jedan od najpoznatiji mesta je Tropicana Cabaret u samoj Havani. U ponudi ima spektakularne svetlosne i zvučne efekte, a otvoren je još 1931. godine. Posetioci mogu uživati u blistavim spektaklima sa preko 200 pevača i plesača u svojim kostimima.

Za one koji su za klasične kubanske ritmove, poput salse, tu su kuće muzike (casa de la musica) gde se odžavaju prave male autentične kubanske ulične žurke. Kubanci različitih uzrasta ovde pokazuju svoje igračko umeće, koje je, razume se, na zavidnom nivou. Za one koji su više raspoloženi za mesta s najpopularnijom muzikom na Kubi - regeton, tu su pravi noćni klubovi gde se mladi Kubanci provode do jutra poput The Malecon, Tropicana...

Radno vreme: društvena scena oživljava oko 22:00 sata, a kako ne postoji službeno ograničenje radnog vremena, klubovi i barovi rade sve do odlaska poslednjeg gosta, uglavnom do između 02.00 i 03:00 sata.

PREDLOG FAKULTATIVNIH OBILAZAKA:

TRI GRADA – SANTA KLARA, TRINIDAD I SIJENFUEGOS, sa noćenjem u Trinidadu

Dvodnevni izlet, koji pruža jedinstvenu priliku da se obiđu tri izuzetno značajna grada: Santa Klara, grad heroj u kome su vođene  završne borbe kubanske revolucije; poseta memorijalnom kompleksu Če Gevara gde su sahranjeni posmrtni ostaci čuvenog revolucionara i njegovih saboraca. Pauza kod blindiranog voza koji je postao simbol kraha Batistine diktature. Odlazak u Trinidad, najstariji grad na ostrvu koji ove godine slavi 500 godina od osnivanja, a danas pod zaštitom UNESCO-a, začarani grad uspavan u devetnaestom veku u kome ni jedna kuća nema više od jednog sprata. Obilazak kuće muzeja jedne od nekada najbogatijih porodica toga kraja, živopisnog jezgra i crkve. Smeštaj u 1/2 sobe I kategorije (sa TWC). Slobodno vreme. Noćenje. Napuštanje Trinidada i vožnja do Sijenfuegosa, prelepog primorskog gradića, jednom od bisera kubanske arhitekture, u kome se posebno ističe Palata Del Valle, uspela kombinacija vizantijsko-venecijansko-mavarske arhitekture. Na glavnom trgu nalazi se i druga trijumfalna kapija Kube, čuveno pozorište Tomas Terry u kome su nastupali Enriko Karuzo i Sara Bernar. Povratak u Havanu u večernjim časovima… Cena: oko 132 € (2 osobe),

VINALES I PINAL DEL RIO

Fantastičan jednodnevni izlet iz Havane do oblasti Pinar del Ria gde se nalaze plantaže najkvalitetnijeg duvana na svetu. Poseta plantaži gde će se obići zasadi duvana i biti održana kratka prezentacija vezana za pravljenje čuvene kubanske cigare. Mogućnost konzumacije cigare uz kafu i kupovine. Nastavak putovanja do Vinjalesa, živopisne doline pod zaštitom UNESCO svetske baštine. Obilazak praistorijskog murala, vožnja čamcem po veoma interesantnoj pećini. Kratak predah i foto pauza na vidikovcu sa kojeg ćete uživati u pogledu na dolinu. Slobodno vreme za ručak i šetnju gradićem. Povratak u Havanu.

Cena: 75 €

NACIONALNI PARKA LAS TERRAZAS

Jednodnevni izlet do nacionalnog parka udaljenog oko 100 km od Havane. Ovo je pravi raj za sve ljubitelje prirode, koji se prostire na 5000 hektara netaknute prirode, okružen planinama. Danas se ovde nudi šetnja do rečica sa vodopadima i prirodnim bazenima kristalno čiste vode. U nekoliko restorana na obali se možete osvežiti i okrepiti... Poseban doživljaj ćete imati u povratku ka Havani gde ćete ručati u živopisnom restoranu, a potom prošetati do najvećeg vodopada u ovom delu Kube. Povratak u Havanu u ranim večernjim časovima. Cena (sa ručkom): 65 €

* NAPOMENA: cene izleta su informativnog karaktera i podložne su promenama. Agencija je za Vas izdvojila nekoliko izleta koje smatra nezaobilaznim delom Vašeg putovanja. Kompletnu ponudu izleta ćete dobiti od lokalnog predstavnika na Kubi i agenta Havana Tour koji je odgovoran za realizaciju istih i Ogranizator ne snosi odgovornost za kvalitet istih.