+381 11 32 88 978 Knez Mihailova 21a, Beograd, TC Milenijum

ЂОЛЕТОВ ЂИР


cena od: 17 €


ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ ПОСВЕЋЕН ЂОРЂУ БАЛАШЕВИЋУ

НЕДЕЉА 7. НОВЕМБАР

ПЕТРОВАРАДИН – НОВИ САД - КОВИЉ

Програм путовања:

Полазак из Београда у 8.30 часова са паркинга код Сава центра. Путовање аутопутем ка Новом Саду.

Успутна посета дивном бачком селу КОВИЉ. У овом селу рођен је Лаза Костић. Ту се налази средњовековни манастир посвећен Сабору Св. Архангела са чудесним ренесансним иконостасом Аксентија Мародића. У Ковиљу се налази и специјални резерват природе Аркањ и у њему једна лепа чарда „На крај света“ у којој ћемо предахнути.

Потом одлазимо до НОВОГ САДА, „Атине сербске, отечества ученијех сербаља“. Прво ћемо посетити кварт Салајка у којем се налазе две улице опеване у песмама недавно преминулог новосадског кантаутора Ђорђа Балашевића, Доситејева и улица Јована Цвијића. У овој другој налази се и породична кућа у којој је живео наш Ђоле. Наша шетња даље иде до здања Матице Српске, најстарије и најугледније културне институције српског рода. Кроз некадашњи Ћурчијски сокак отићићемо до дивне Саборне цркве Св. Ђорђа у којој се налази барокни иконостас, рад Паје Јовановића. Погледаћемо дивно здање Владичанског двора и прошетаћемо се најлепшом улицом Новог Сада. У тој, Дунавској улици, налазе се лепе барокне палате међу којима се истиче кућа Светозара Милетића, палата Дунђерски,... Посетићемо и Дунавски парк, најлепшу зелену оазу града. На крају ћемо се прошетати Змај Јовином улицом до трга Слободе на којем се налази споменик Светозару Милетићу, дивна Градска кућа и римокатоличка црква Име Маријино. За ручак предлажемо дивни ресторан „Лазин салаш“ у срцу града. Следи слободно време за индивидуалне активности до 17 часова.

Преко моста Варадинска дуга упутићемо се ка ПЕТРОВАРАДИНУ. Прошетаћемо се обновљеним Подграђем, јединственом барокном амбијенталном целином у нашој земљи. Потом ћемо преко Каштел капије да се упутимо до знамените тврђаве, „Гибралтара на Дунаву“ како су је савременици називали. Чућемо приче о „пијаном сату“, катакомбама, Петроварадинском рату, Марији Терезији... И наравно, на „ђави“ морамо пробати и сјајне кремпите.

Полазак ка Београду. Повратак у Београд до 21 час. Крај путовања.

ЦЕНА ИЗЛЕТА ПО ОСОБИ ИЗНОСИ   2.000 динара

ЦЕНА ОБУХВАТА:

  • Превоз КОМБИЈЕМ на наведеној релацији
  • Обиласке према програму
  • Услуге професионалног туристичког водича

ЦЕНА НЕ ОБУХВАТА:

  • Индивидуалне трошкове
  • Оброке