+381 11 32 88 978 Knez Mihailova 21a, Beograd, TC Milenijum

СОМБОРСКЕ РУЖЕ


cena od: 38 €


ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ СА УКЉУЧЕНИМ РУЧКОМ НА СОМБОРСКОМ САЛАШУ
СА ПОЛАСКОМ ИЗ БЕОГРАДА И НОВОГ САДА

СУБОТА, 30. ОКТОБАР 2021.


Полазак из Београда у 7 часова са паркинга код Сава Центра (Владимира Поповића) и полазак из Новог Сада у 8.30 часова са паркинга код локомотиве (Жел.станица). 

Путовање преко ФУТОГА уз осврт на богату историју овог места и леп дворац са парком. Имање на којем се налази дворац је било током средњег века у поседу грофова Футакија по којем читаво место добија име. Потом, имање прелази у руке племићке породице Котек. У Футогу ћемо направити и једну краћу паузу за предах.

наставак путовања и одлазак до ЧЕЛАРЕВА где ћемо обићи дворац Дунђерски уз причу о овој знаменитој војвођанској породици. Шетња дворским парком. Наставак путовања.

Одлазак до БАЧА и обилазак остатака средњовековне тврђаве. Обићићемо и средњовековни Фрањевачки самостан као и турски хамам.

Одлазак у СОМБОР. Прво ћемо отићи до салашарског насеља Градина где ћемо на дивном Нашем салашу имати ручак. У прелепом амбијенту домаћица ће нас послужити својим свечаним Бачким ручком који је на сајму туризма добио велику златну медаљу. како другачије да буде када смо у Бачкој. Нећемо ваљда да једемо пљескавице. Свакако је ово један од одговора на питање: "мало вам је висока цена за један излет?" Цена јесте малко висока, али они који путују са нама знају и због чега је то тако!

Након ручка одлазак у центар града. Лагана шетња уз разгледање здања Жупаније - најрепрезентативнија грађевина Сомбора, некадашње седиште веће управне јединице, а данас седиште градске власти. Крај Жупаније се налази и диван дворски парк, као и чудесно лепа Кармелићанска црква са два елегантна звоника. Недалеко је и главна пешачка зона, сомборски Корзо којим ћемо се и ми прошетати. А на Корзу све саме градске лепотице. Грађанске палате из 18. и 19. века међу којима се истиче Српска читаоница - знаменита културна институција чији је доживотни председник био Лаза Костић, а потом и палата Паланачки, управо место на којем је живео са својом Јулчом, велики песник Лаза. Ту је и његов дивни споменик као и црква у којој су се венчали; Светођурђевска црква са барокним иконостасом који представља ремек-дело великог Теодора Крачуна. На крају ћемо видети и тзв. "Ћелави трг" са палатом Плебаније на чијој фасади се налази један чудновати сунчани сат. Слободно време за индивидуалне активности до поласка у 19 часова.

Повратак у Нови Сад око 20.30 часова, и у Београд око 22 часа. Крај излета.

ЦЕНА ЈЕДНОДНЕВНОГ ИЗЛЕТА СА УКЉУЧЕНИМ РУЧКОМ: 4.500 ДИНАРА

ЦЕНА ОБУХВАТА:

  • превоз туристичким мини-бусом на наведеној релацији;
  • обиласке према програму уз тумачење туристичког водича;
  • ручак на Нашем салашу у сомборском салашарском насељу Градина (свечани Бачки ручак);
  • организационе трошкове.

ЦЕНА НЕ ОБУХВАТА: улазнице за музеје и друге туристичке објекте; конзумацију пића током ручка.