+381 11 32 88 978 Knez Mihailova 21a, Beograd, TC Milenijum

CINCARSKA TURA - ALBANIJA I GRČKA


cena od: 189 €


6 dana autobusom, 13. – 18. oktobar 2021.

Po prvi put na našim prostorima nalazi se u ponudi specijalno skrojeno putovanje koje će nam otkriti sve o jednom starostavnom narodu Cincarima. Posetićemo prostore koje ovaj narod vekovima naseljava. Svakako, videćemo nestvarne prizore, fantastične prirodne ambijente i čudesna kamena sela...

Naš put prvo vodi preko Albanije gde ćemo posetiti stari grad Korču i svakako Moskopolje, gradić za koji se veruje da predstavlja centralno mesto Cincara. Potom nas put vodi ka Grčkoj, ka oblasti Epir i planinskoj regiji Zagori. Ova regija je smeštena nedaleko od epirske prestonice, divne Janjine, i okružena je moćnim Pindskim masivom. U Zagori vreme kao da je stalo. Kamen priča svoju priču i čini osnovu svega. A kako drugačije kada je čitava oblast sačinjena od stena. Videćemo nestvarne kamene mostove građene pre 300 – 400 godina, jedan čudesni kanjon za koji postoji svedočanstvo da je najdublji na svetu, vidikovce koji će nam nuditi poglede ka beskrajnoj lepoti, neverovatna kamena sela i divne ljude...

Ovo je zaista specijalno putovanje i pravi putnici će prepoznati njegovu neverovatnost u svemu. Izvolite, pridružite nam se, čekamo vas!

Program putovanja:

1.DAN PUTOVANJA, SREDA 13. OKTOBAR       Polazak iz Beograda u 20 časova sa dogovorenog mesta. Noćna vožnja autoputem preko Niša ka administrativnom prelazu Merdare sa Kosovom i Metohijom. Nastavak putovanja preko Prištine i Prizrena ka Albaniji. Nakon obavljanja carinskih formalnosti ulazak u Albaniju u ranim jutarnjim satima...

2.DAN PUTOVANJA, ČETVRTAK 14. OKTOBAR            Jutarnja vožnja preko Tirane i Elbasana. Dolazak u KORČU u prepodnevnim satima (optimalno trajanje putovanje sa zadržavanjima na pauzama – 2 u Srbiji + 2 u Albaniji; i zadržavanjima na prelazima iznosi oko 14 sati). Po dolasku u Koruču sledi obilazak grada koji predstavlja i danas sedište pravoslavne zajednice koja je upravo u Korči podigla i najveću crkvu u Albaniji koja je posvećena Vaznesenju Hristovom. Crkva se nalazi u srcu grada koji je u vreme turske vladavine bio jedno od najznačajnijih trgovišta. Svakako treba videti i divnu Mirahori džamiju iz 15. veka. Slobodno vreme ćemo provesti u najslikovitijem delu grada koji se naziva „Pazari i Vjeter“. Turska kafa, možda i najbolje albansko pivo „Korca“, i svakako burek. Iz Korče nas put vodi ka MOSKOPOLJU, još jednom centru pravoslavlja i svakako vekovnom centru Cincara. Ovo naselje je osnovano u 14. veku i bilo je poznato pod imenom „cincarski Jerusalim“. Svojevemeno, ovo je bio najrazvijeniji trgovački grad Osmanske imperije na Balkanu i drugi grad po veličini na Balkanu. Između 16. i 18. veka u Moskopolju je izgrađeno čak 79 pravoslavnih crkvi. Do danas je nemirna vremena preživelo svega 8. Moskopolje je danas malo usnulo planinsko seoce na padinama planine Morave sa živopisnim ulicama i svojom bogatom istorijom. Smeštaj u pansion/hotel u Moskopolju ili Korči. Slobodno vreme. Noćenje.

3.DAN PUTOVANJA, PETAK 15. OKTOBAR       Doručak. Odlazak iz smeštaja do 9h. Nastavak putovanja ka Grčkoj. Usputni obilazak magičnog grada KASTORIJA smeštenog na poluostrvu divnog istoimenog jezera. Šetnja pored jezera vas neće ostaviti ravnodušnima kao ni divna mala crkva Sv. Nikole na steni. Tu je i Zmajeva pećina... Nakon predaha i uživanja u prelepoj Kastorij, naš nas put vodi ka JANJINI i drevnom Epiru. Ovaj grad je takođe smešten na obali jednog divnog jezera. Okružen je srednjovekovnim kamenim zidinama. Lepe kaldrmisane ulice, brojni dućani, miris mora koji donose vetrovi... Zaista sjajan ugođaj. Od Janjine put nas vodi ka regiji ZAGORI. To je regija u Pindskom masivu poznata po neverovatnoj i raskošnoj prirodi. Mi ćemo se u večernjim satima smestiti u neki od malih hotela/pansiona i zanoćiti jedva čekajući naredni dan kada ćemo hoditi po Zagori.

4.DAN PUTOVANJA, SUBOTA 16. OKTOBAR    Doručak i polazak u divnu avanturu koja će nas povesti do jednog od kamenih sela Zagorija, do vidikovaca odakle ćemo upijati svu lepotu predela, do kamenih lučnih mostova po kojima je regija poznata... Vikos je kanjon u Pindskim planinama, dug je oko 20 km, dubine 450 do 1600 m, a širine od 400 m do samo nekoliko metara u najužem delu. Smatra se najdubljim kanjonom na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda. Potrudićemo se da ovaj dan bude zaista poseban. Vratićemo se u naš smeštaj u ranim večernjim satima. Sabiraćemo utiske ovog dana i polako utonuti u san.

5.DAN PUTOVANJA, NEDELJA 17. OKTOBAR     Doručak. Odjava iz smeštaja. Putovanje ka Albaniji. Usputna poseta „srebrnom gradu“ ĐIROKASTRA. Srednjovekovni dragulj Albanije čiju lepotu je zaštitio i UNESCO kao svetsku kulturnu baštinu. Rodni grad nekadašnjeg albanskog diktatora Envera Hodže. Svakako, najveća atrakcija grada je njegova masivna tvrđava, a najlepši deo grada čini njegov trgovački deo sa lepim starobalkanskim kućama, divnim dućanima, živopisnim ulicama. Nakon posete gradu sledi povratak ka Srbiji preko Tirane i Kosova i Metohije. Noćna vožnja.

6.DAN PUTOVANJA, PONEDELJAK 18. OKTOBAR      Povratak u prepodnevnim satima. Kraj putovanja.

CENA ZA RANE PRIJAVE (do 30.09.): 189 €

CENA OBUHVATA:

  • Prevoz turističkim autobusom visoke klase sa kompletnom opremom
  • 1 noćenje sa doručkom u hotelu/pansionu sa minimum 3* u oblasti Korče/Moskopolja u Albaniji
  • 2 noćenja sa doručkom u hotelu/pansionu sa minimum 3* u regiji Zagori u Epiru/Grčkoj
  • Sve obilaske planirane programom putovanja uz tumačenje profesionalnog turističkog vodiča
  • Organizacione troškove

CENA NE OBUHVATA:

  • Individualne troškove, ulaznice za muzeje i druge turističke objekte
  • Turističku taksu koja u ukupno iznosi 6 € po osobi za sva tri noćenja – plaća se isključivo na licu mesta
  • Doplatu za jednokrevetnu sobu koja iznosi 55 €

COVID19 USLOVI PUTOVANJA: https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Gornji tekst je izvod opširnijeg koji s enalazi na navedenom sajtu!

INFORMACIJE PREUZETE SA SAJTA MIP R.SRBIJE 13.09.2021.