+381 11 32 88 978 Knez Mihailova 21a, Beograd, TC Milenijum

ВОЈВОЂАНСКА АМАЗОНИЈА


cena od: 77 €


ДВОДНЕВНО ПУТОВАЊЕ СА ЈЕДНИМ НОЋЕЊЕМ

1. – 2. ОКТОБАР 2022.

Програм путовања

1. дан путовања (СУБОТА)    Полазак из Београда око 7.30 часова (Сава центар) и Новог Сада (Жел.станица/локомотива) око 9 часова. Одлазак до Бачког Петровца. Ова варошица је позната по својим сликарима наивцима, али и по одличном кулену и лепим старим очуваним кућама. Одлазак до оближњег Кулпина у којем ћемо посетити знаменити дворац породице Дунђерски у којем се данас налази специфичан Музеј пољопривреде. Из Кулпина идемо правац до Раванграда. Одлазак до Сомбора. Следи обилазак најзеленије вароши у нашој земљи. Прво ћемо погледати прелепу барокну палату Жупаније која је током 19. века одредила значај Сомбору. Потом ћемо се прошетати Корзом, видећемо интересантну Кармелићанску цркву са два звоника, нову лепу фонтану, Српску читаоницу – једну од најзначајнијих културних установа војвођанских Срба. Предахнућемо крај палате Паланачки крај које ћемо чути причу о Јулијани, Јулчи Паланачки, и њеном супругу, сасвим невероватном Лази Костићу. Да, ту испред те палате, налази се и споменик Лази, интересантан, у форми клупе на којој Лаза седи са отвореном књигом на којој пише „Santa Maria della Salute“. Обићићемо дивну Светођурђевску цркву, и прошетаћемо се до трга Светог тројства, познатог под називом „Ћелави трг“. На том тргу се налази и један заиста необичан сунчани сат на фасади Плебаније, на којем на мађарском и српском пише „Један ти је од ових последњих“. Истина! Следи слободно време за индивидуалне активности. Касније, одлазак до оближњег Бачког Моноштора и смештај у сеоска домаћинства. Увече, можемо сви на једну добру вечерицу. Ноћење.

2. дан путовања (НЕДЕЉА)    Доручак. Одјава из смештаја. У 9.30 часова почетак Моношторске приче у којој ћемо се упознати са овим дивним селом, његовом културом и традицијом коју његови становници грчевито покушавају да сачувају.  Прво ћемо посетити Пчеларско домаћинство где ћемо се упознати са традицијом производње меда на овим просторима уз интересантну причу нашег домаћина. Наравно, овде ћемо дегустирати одличну медовачу, медене ликере и медењаке. Могућност и куповине сјајних производа од меда. Одлазак до мале сеоске цркве Светог Петра и Павла чији делови имају одлике споменика културе. Саслушаћемо причу свештеника о историјату цркве и црквене жупе. Посетићемо дивну, староставну етно кућу Мали Бодрог. Ово је типична Моношторска кућа од набоја, прекривена трском, са изгледом баш онако како су готово све куће у овом селу пре сто и више година изгледале. Следи ручак са рибљим менијем, наравски. Након предаха, одлазак на крстарење бродицом по Великом бачком каналу који представља део Унесковог Резервата биосфере Бачко Подунавље. Капетан ће нам презентовати интересантну причу о настанку канала, а ми ћемо уживати у дивним крајолицима. Након крстарења напустићемо Моноштор пуни утисака... Отићићемо у оближљи Бездан да се мало окрепимо у фантастичном амбијенту кафе-посластичарнице „Ана“ која је смештена у грађанској палати из 19. века. Ту ћемо „коштати“ невероватну добош торту! Е сад је већ време да кренемо полако и својим кућама... Повратак у вечерњим сатима. Крај путовања.

ЦЕНА ПУТОВАЊА ПО ОСОБИ: 9.000 динара

ЦЕНА ОБУХВАТА:

  • Превоз комбијем на наведеној релацији
  • 1 ноћење са доручком у сеоским домаћинствима у Бачком Моноштору (собе без купатила; на 2-3 собе долази једно купатило)
  • Ручак у етно-кући у Моноштору
  • Све потребне улазнице и крстарење бродицом у Моноштору
  • Обиласке према програму
  • Услуге професионалног туристичког водича

ЦЕНА НЕ ОБУХВАТА:

  • Индивидуалне трошкове
smrtovnice Osmrtnicesmrtovnice Osmrtnice