+381 11 32 88 978 Knez Mihailova 21a, Beograd, TC Milenijum

PROMOTIVNE CENE-LAST MINUTE-FIRST MINUTE - KAKO UŠTEDETI?


cena od: 0 €


Već smo svi dovoljno upoznati sa terminima koji se odnose na određene popuste u turističkim agencijama:

 • Promotivna cena / Specijalna cena
 • First minute cena za rane prijave
 • Last minute cena

Ovde vam pojašnjavamo o čemu se radi!

 • PROMOTIVNA ILI SPECIJALNA CENA se pojavljuje kao First minute cena, odnosno cena za rane prijave. Potrebno je znati da će ovo uvek biti najniža moguća cena nekog aranžmana, niža često i od eventualne Last minute cene. Turističke agencije postavljaju ovu cenu u trenutku kada puštaju u prodaju određeno putovanje. Da bi se obezbedila baza, odnosno dovoljan broj putnika koji je potreban za realizaciju putovanja, agencije postavljaju najnižu moguću cenu. Najčešće se ta cena odnosi na prvih 10-20 prijavljenih putnika, i najčešće ima svoj rok (npr. promo cena/specijalna cena važi za sve prijavljene do tog i tog datuma).
 • Naša je preporuka da se što ranije prijavite za željeno putovanje, sasvim sigurno ćete tako najviše uštedeti!
 • FIRST MINUTE CENA se pojavljuje najčešće kod ponuda za letovanje. Budite uvereni da je ovo najniža moguća cena željenog putovanja, bez obzira na eventualni Last minute. Oni putnici koji imaju više iskustva veoma dobro znaju da kada se pojave ponude za letovanje u oktobru ili novembru, odmah moraju da reaguju. U tom trenutku pred vama je izbor, svi kapaciteti su slobodni, možete da birate orijentaciju vaše smeštajne jedinice, kao i sadržaj (pogled na more, balkon, terasa...). Uplatom 30-40% od ukupne vrednosti aranžmana, obezbedili ste sebi ono što ste želeli.
 • Naša je preporuka da uplatite vaše letovanje upravo u trenutku kada vaša agencija objavi prve cenovnike.
 • Nemojte čekati sajamski popust, jer do februara meseca kada se tradicionalno održava sajam turizma u Beogradu, cenovnici će se promeniti minimum dva puta, a popust koji agencija bude eventualno davala u vreme održavanja sajma biće takav, da će vam željeni smeštaj ipak biti skuplji nego da ste ga rezervisali kada je ponuda objavljena – First minute cene.
 • LAST MINUTE CENA je uvek veća od cene koju ste za isti objekat i isti termin putovanja mogli dobiti tokom First minute cenovnika. Čekati do poslednjeg trenutka da krenete na put će vam samo doneti nervozu, teško ćete naći mesta, i kada se pojavi last minute ponuda ona se gotovo uvek odnosi na svega 3-4 slobodna mesta za neki polazak, i naravno ne možete tada ništa da birate sem onoga što je dato po Last minute ceni.
 • Naša je preporuka da ne čekate nikada Last minute ponude!

PUTOVANJA AVIONOM PREKO „LOW COST“ (niskotarifne) KOMPANIJA

 • Bilo da se radi o organizovanom turističkom putovanju, ili individualnom putovanju, morate znati da što je dalji datum vašeg putovanja, cena avionske karte je manja. Nećete uštedeti gotovo ništa ako u poslednjem trenutku kupujete avionske karte preko „low cost“ kompanije.
 • Trenutno, iz naše zemlje saobraćaju sledeće „low cost“ avionske kompanije: WizzAir, Ryan Air, EasyJet, Fly Dubai, Pegasus, Aegean
 • Najjeftinije karte su uvek bez prtljaga, i njihova tarifa uključuje isključivo ručni prtljag težine 8-10 kg i koji je isključivo u vidu ranca ili putne torbe određenih dimenzija. Ukoliko doplaćujete redovan prtljag, njegova cena često nadmašuje osnovnu cenu avionske karte.
 • Kada se pojave organizovana turstička putovanja sa „low cost“ avio kompanijama, pravilo je isto. Najviše ćete uštedeti ukoliko se odmah prijavite kada turistička agencija pusti aranžman u prodaju. Cena ovih aranžmana se menja na nedeljnom nivou!
smrtovnice Osmrtnicesmrtovnice Osmrtnice